- hirdetés -

Nemcsak a kislányok öltöttek ma szép ruhát, a fiúk is legalább annyira készültek erre a különleges alkalomra. A nőnap igen fontos ünnep az Eötvös katolikus óvodában, ezért is látogattunk ki az intézménybe, ahol a Margaréta és a Katica csoportos kisfiúk szépen megfogalmazták nekünk, miért is köszöntik ma fel a hölgyeket.

Pörgős szoknya a lányokon, vasalt ing a fiúkon. Napok óta téma már az óvodában a nőnap közelgése. A kisfiúk az ovistársaknak és az édesanyáknak is készültek egy-egy kézműves alkotással, mely mi más is lehetne, mint papírból hajtogatott és ragasztott virág.

– Azért kell megünnepelni a lányokat, mert szeretjük őket – mondta ügyesen az egyik kisfiú, miközben megölelte magát kicsiny karjaival. – Az oviban mi választjuk ki, hogy melyik lánynak adjuk oda a virágunkat.

– De én nemcsak kislánynak adok ajándékot – vette át a szót egy másik. – Én hoztam óvó néninek is, meg viszek anyának meg mamának is. Nekem jó érzés ajándékozni, mert kapok érte ölelést, puszit meg csokit is.

„Kicsi szívem, kicsi szám, sok boldog nőnapot kíván” hangzott a Margaréta csoportos kisfiúk szájából a versike, mielőtt átnyújtották az alkotásaikat hölgytársaiknak. A Katica csoportosok is készültek verssel, amelyet illendő módon, magukat szépen kihúzva szavaltak el a lányoknak: „Köszönteni jöttünk, szép szóval köszöntünk. Örömökben, vidámságban, egészségben, boldogságban, élj soká közöttünk!”

A katolikus óvodában a szülői közösség is készül erre az ünnepre, így az ajándékozó fiúk sem mennek haza üres kézzel, a kishölgyek csokoládéval és keksszel vendégelik meg ma őket. Közben az óvó nénik azt is elmagyarázzák az apróságoknak, hogy igaz, március 8-án a legények lepik meg leányokat, de hamarosan itt a húsvét, amikor pedig a lányok készülnek hímes tojással a fiúknak. Így senki sem érzi úgy, hogy kimaradna valami jóból.

Érdekesség, hogy ma már a nőnap szinte csak a virágátnyújtásról szól, pedig több mint 100 évvel ezelőtt a nők egyenjogúságát hirdetve nevezték ki március 8-át nemzetközi nőnapnak. Története még ennél is korábbra nyúlik vissza, az első március 8-ához kötődő esemény 1857-ben történt New Yorkban, amikor textilipari nődolgozók emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelve tüntettek.

2022-ben a nemzetközi nőnap kapcsán tartott rendezvényeken a nemek közti egyenlőség, a távmunka, a mentális terhelés és a nem fizetett gondozási munka áll a középpontban. Az ENSZ főtitkár videóüzenetében hangsúlyozta, a nők jogai több területen egyre csak csorbulnak. A járvány következtében a lányok kimaradtak az iskolából, a nők pedig kiestek a munkából, egyre növekvő szegénységgel és erőszakkal kellett szembenézniük. Ők végzik a világ fizetetlen, ugyanakkor nélkülözhetetlen gondozási munkáinak túlnyomó részét, ők viselik a klímaváltozás és a környezet pusztulása elleni harc oroszlánrészét. Úgy nem lehet felépülni a járványból, ha a nemek közötti egyenlőség visszafelé halad. Segíteni kell a nők jogainak előmozdítását most azonnal – olvasható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.