- hirdetés -

A Békés Megyei Rezidens Programmal kapcsolatban tartottak szakmai rendezvényt a Szegedi Tudományegyetem és az orosházi oktatási intézmények képviselői. A március 2-án, a Petőfi Művelődési Központ Bubik-termében tartott program során tovább erősítették eddigi együttműködésüket.

Országosan is egyedülálló együttműködést épített ki az elmúlt években a Tehetség-híd program középiskolai partnereivel a Szegedi Tudományegyetem. Ezek közül kiemelkedik a Békés Megyei Rezidens Program, mely megalapozza a tudásrendszer kiépítését, fejlesztését. Az elmúlt időszakban számos szakmai rendezvényt is tartottak az egyetem és az orosházi intézmények részvételével, március 2-án a Petőfi Művelődési Központ Bubik-terme volt a következő esemény helyszíne.

– A Szegedi Tudományegyetemnek egyik kiemelt célkitűzése a régiós szerepvállalás jegyében az általános iskolások, középiskolások pályaorientációjának támogatása, a tehetségek felfedezése, valamint a munkaerőpiac igényeinek hosszú távú kiszámítható biztosítása. Ebben természetesen nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő partnereket.

A mostani rendezvénynek is az a célja, hogy kapcsolódási pontot találjunk a szakképző intézményekkel, középiskolákkal, hogyan tudunk minél hatékonyabban a régiót támogatva együttműködni és milyen célokat tudunk megfogalmazni a jövőre nézve – hangsúlyozta az egyetem oktatási rektorhelyettese, prof. dr. Gellén Klára.

Az alkalom nyitányaként hegedűszó csendült fel, a Táncsics Mihály Gimnázium két diákja, Dobrai Ádám és Molnár Marcell, felkészítő tanáruk, Csernainé Erős Ella kíséretében zenéltek a rendezvény vendégeinek, akiket ezt követően név szerint is köszöntöttek. A köszöntő beszédek sorát Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere nyitotta, aki kiemelte, fontos, hogy az oktatásba fektetett pénz és lehetőség meghozza gyümölcsét.

Bojtor István alpolgármester az Orosházi Oktatási Kerekasztal szerepét emelte ki az együttműködésben, mely több másik városban is mintaként szolgált. Mindketten hangsúlyozták, hogy nagy öröm az SZTE elköteleződése a régió fejlesztésében. Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke beszámolt arról, hogy Békés megyében 22 ipari park fejlesztése valósult meg az elmúlt években, valamint 6 inkubátorház, Orosházán és kisebb településeken is.

A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese is köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, egyben az SZTE Békés Megyei Rezidens Programjának vezetője ismertette az intézmények együttműködésének részleteit.

– A mai nap arról szól, hogyan tudnánk intenzívebbé tenni az egyetem tanszékeinek kapcsolatát az iskolákkal, hogyan lehetne beapplikálni a lehetőségeket a tehetségprogramba és a fakultációba. Hogy a gyerekek ne csak elméleti tudást kapjanak, hanem valóban olyan készségeket, képességeket, melyekkel egy sikeres életpályát tudnak maguknak felépíteni. A másik nagy lépés, hogy a gimnázium és a szakképzés rendszerében hogyan lehet majd karriert építeni, a harmadik pedig, hogy az élethosszig tartó tanulás programját hogyan terjesszük ki ebben a régióban is – nyilatkozta.

Ezt követően az SZTE Mérnöki Karának szakmai javaslatait Dr. Habil. Bíró István dékán, az intézmény Juhász Gyula Pedagógusképző Karának szakmai javaslatait pedig Dr. Habil Tarkó Klára dékánhelyettes ismertette. Végül a Természettudományi és Informatikai kar javaslatait ismertette Dr. Habil. Mucsi László, Dr. Habil Újvári Edit pedig a Junior Akadémia tehetséggondozó programját mutatta be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.