- hirdetés -

A szárazkolbászok zsűrizésével folytatódott az idei Orosházi Hagyományok-Ízek Versenye. Hatvan kolbászt bíráltak el a szakemberek, a végeredmény márciusban derül ki.

A megszokott módon a pálinkák értékelésével vette kezdetét a Hagyományok-Ízek Versenye, amit idén 15. alkalommal rendez meg az Orosháza és Térsége Gazdakör az önkormányzat támogatásával. Tavaly a koronavírus-járvány megakadályozta, de idén már megtartják Orosháza egyik nagyszabású rendezvényét.

– A Hagyományok-Ízek Versenye mindig is egy határokon átívelő, közösségeket megmozgató, a rendezvények szempontjából fontos évnyitó eseménye volt a városnak. Itt olyan értékek mutatkoznak be, amiket érdemes megőrizni a jövő generációinak is. Bízom benne, hogy sok orosházi kilátogat majd az eseményre és megismerkedik ezekkel a kincsekkel – fogalmazott Dávid Zoltán polgármester.

Ezeknek a vékony kolbászoknak már meg vannak a pontszámaik (Fotó: Horváth Bence)

A rendezvény egyik programeleme a szárazkolbászok versenye, amelyen egy háromtagú zsűri bírálja el a beküldött termékeket. Név szerint dr. Miskucza Mária, a budapesti Bálint-Analitika Vizsgáló Laboratórium Élelmiszer osztályának nyugalmazott vezetője volt, mellette Molnár Imre hentesmester és dr. Danczig Erzsébet, élelmiszer higiénikus, szakállatorvos vizsgálta és értékelte a mintegy hatvan füstölt kolbászt. Horváth József, a gazdakör alelnöke elégedett a felhozatallal.

– Az elején csak szórványosan érkeztek a kolbászok, de a határidő vége felé begyorsultak az események. A vártnál kicsivel több, az eddigieknél valamivel kevesebb vizsgálni valója van a zsűrinek. Tizennyolc üzem és több, mint harminc magánszemély által behozott kolbászokat bírálják a mai napon – fogalmazott az alelnök.

Dr. Miskucza Mária szerint nincsenek a beküldött mintáknak típushibái. Az arányok mindenkinél mások, illetve többen használnak a hagyományostól eltérő fűszert is. A bírálatnál figyelembe kell venniük a helyi szokásokat, sajátosságokat is. Fontos, hogyan mutat az adott kolbász, ahogy az is, milyen a füstölés vagy akár a bél, amibe töltik.

– Néhány éve még nem győztük a műbeles kolbászokat kiszelektálni, mostanra ez pozitívan megváltozott. A termék megvágása után a metszéslap egyenletességét, az állományt szemrevételezzük, majd jöhet az illat és az íz vizsgálata. Egy-egy termék kóstolása után egy falat kenyérrel és némi ásványvízzel tartjuk formában az ízlelőbimbókat – avatott be a bírálat részleteibe Miskucza Mária.

Ezt követően mindegyik kategóriát külön pontozzák, majd a végén összesítik az adott pontokat. Így dől el, hogy egy-egy kolbász méltó-e valamelyik éremre. – Lesznek, melyek nem minősülnek és lesznek szép számmal bronz-, ezüst- és aranyérmes kolbászok, szalámik is – tette hozzá a zsűritag.

Esztétikus, kuláréba töltött, jók az arányok, szép metszéslap. Az ízvizsgálat ezután következik (Fotó: Horváth Bence)

A zsűri a Magyarországon szabványos bírálati lapot használta, melyben a maximális adható pontszám 50. Az értékelés után a minimum 45 pontos kolbászok arany, azok, melyek 40 és 45 pont között szereztek, ezüst, a 35 és 40 pont közöttiek bronz minősítést kaptak.

A végeredmény tehát kedden délután megszületett, de hogy melyik kolbász érdemelt érmet, azt a Hagyományok-Ízek Versenyén március 5-én derül ki. A program részletei ide kattintva megtalálhatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.