- hirdetés -

A szakképzésben mindig az aktuális szabályozásoknak megfelelően vesz részt az Élésker Kft, már évtizedes hagyománya van annak, hogy a kereskedelem iránt érdeklődő fiataloknak a gyakorlati ismeretek megszerzéséhez a boltok adnak helyet. A Kossuth Lajos Technikummal is ennek fényében zajlik az együttműködésük.

– Vannak tanulószerződéssel foglalkoztatott diákok, akik már kifutó rendszerben vannak, ők ezzel a tanévvel végeznek. Egy újfajta képzési forma indult be, ami a szakképzési munkaszerződés keretében zajlik. Ez azt jelenti, hogy amikor elérik a 9. tanévük végét és rendelkeznek ágazati alapvizsgával ezek a fiatalok, akkor választhatnak maguknak egy gyakorlati munkahelyet, ami mintegy munkaszerződéssel foglalkoztatja őket.

A tanév egyik fele így az iskolapadban zajlik számukra, a másik fele pedig a boltban gyakorlati képzéssel, ahol el tudják sajátítani azokat az ismereteket, melyek az eladó és kereskedelmi értékesítő szakmák folytatásához szükségesek – ismertette a fontosabb részleteket Tyetyák Magdolna, az Élésker Kft. ügyvezetője.

Elmondta, a diákok négy orosházi üzlet közül választhatnak, lakóhelyük és közlekedésük szempontjából is. A kft. részéről is vannak olyan munkatársak, akik gyakorlati szakoktatói képzésen vesznek részt ahhoz, hogy a fiatalokkal foglalkozhassanak, igyekeznek őket a szakma ismereteire, munkahelyi kötelezettségekre felkészíteni.

Folyamatos szakmai utánpótlást remélnek, egy-egy évfolyamban átlagosan tíznél többen választják a duális képzés keretein belül az ilyen munkalehetőségeket, melyet elsősorban azoknak a diákoknak ajánlanak, akik szeretik a változatosságot és a másokkal való közös munkát, érdeklik őket az újabb kihívások. Ha valamelyikük egyszer saját vállalkozást szeretne működtetni, ahhoz is meg tud szerezni bizonyos alapismereteket.

A diákok sokféle munkafolyamatot megismerhetnek, beleláthatnak egy bolt működésébe, munkahelyként pedig akár hosszútávú jövőt nyújthat. Nemcsak az árufeltöltésről, kipakolásról szól a képzés keretein belül a gyakorlat, hanem kipróbálhatják magukat az értékesítésben, valamelyik pult mögött vagy a pénztárnál, ahol létrejöhet személyes kapcsolat a vevő és eladó között. Olyan ismeretekkel is frissülhet tudásanyaguk, amit felhasználhatnak a mindennapi életükben is.

– Az Élésker Kft.-vel több éves, nagyon jó duális partneri kapcsolatban állunk. Mind a szakképzésben tanulószerződéssel és szakképzési munkaszerződéssel, mind az ágazati képzésben résztvevő tanulóink együttműködési megállapodással a nyári gyakorlatra szívesen választják gyakorlati helyként az orosházi üzleteket – árulta el Pörneki Attila.

A Kossuth Lajos Technikum igazgatója hozzátette, az új szakmajegyzék szerint képzésben is fogadják, képzik tanulóikat. Az orosházi üzletek vezetőivel szinte napi kapcsolatban vannak a tanulók ügyeiben. A velük kapcsolatos szakmai kérdéseket, problémákat igyekeznek minél előbb rendezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.