- hirdetés -

A Kossuth Lajos Technikumban már évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a robotikára, a diákok versenyeken is rendre bizonyítják ügyességüket. Nem volt ez másként ezúttal sem, legutóbbi nemzetközi megmérettetésükön mindhárom résztvevő csapatuk kiváló helyezést ért el.

Összesen 14 ország képviselői mérettették meg magukat nemrég az Edu Robotics Cup nemzetközi versenyen, ahonnan nem hiányozhattak a Kossuth Lajos Technikum növendékei sem. A fiatalok nem is maradtak adósak a kiváló eredményekkel, melyekről felkészítő tanáruk, Mészáros Melinda számolt be nekünk.

– Az Engineer Teens kategóriában értünk el először is egy ötödik helyezést 11. osztályos diákjaink révén. Ezen a versenyen nekik egy pályán kellett végigirányítaniuk az általuk készített robotot úgy, hogy közben a kiadott feladatokat is elvégezték és ez alapján kapták meg pontszámukat. Szintén ebben a kategóriában egy negyedik helyet is szereztünk, melynek külön szépsége, hogy életük első ilyen megmérettetésén részt vevő, 9. osztályos diákjaink érték el – árulta el.

Kiemelt figyelmet szentelnek a robotikának az intézményben, ami az eredményekben is megmutatkozik (Fotó: Horváth Bence)

Mint mondta, ez kiváló lehetőséget jelent számukra a hasonló folytatáshoz. Ők mindössze három hónapja kezdtek el ezzel foglalkozni és már most sikerült nekik úgy megépíteni és beprogramozni, hogy egy kiemelkedő eredménnyel nyissanak. Ezzel azonban még nem volt vége a sikereknek, hiszen az Open kategóriában is indított egy csapatot az iskola egy Ajándékozz élményt nevet viselő karácsonyi akcióval.

– Erről a kategóriáról azt kell tudni, hogy egy általuk kitalált projektet kell megvalósítaniuk. Így ennek a projektnek a keretében karácsonyi sütikiszúrókat, 3D nyomtatott telefontartó tokokat ajándékoztunk a diákoknak, de VR-szemüveget és drónt is el tudtak szállítani a robotjaik. A város főterén is kipróbáltuk, ami szintén fantasztikus élmény volt. Ők is még csak 9. osztályosok, 2-3 hónapja foglalkoznak a robotikával, így bízom benne, hogy a szép sikereknek még számukra sincs vége – nyilatkozta Mészáros Melinda.

A diákok közül Mendrit Cunaj elmondta, igazi csapatmunka jellemezte az elmúlt időszakot, amit Szilágyi Sándor is kiemelt társaival kapcsolatban.
– Én a videó készítésével járultam hozzá az eredményhez, mely alatt rengeteg jó ötlettel találkoztam és örülök neki, hogy ezeket sikerült is megvalósítani – mesélte.

Az 5. helyet elérő négyesfogat tagja Szarvas Ádám is büszkén tekintett vissza az elmúlt hetek munkájára. Voltak ugyan nehézségek a munka során, de ezeket gyorsan sikerült áthidalniuk és végül egy jó pontszámot begyűjteniük. Bognár Dávid hozzátette, ehhez az is kellett, hogy megfelelően elosszák a feladatokat egymás közt, ő például az általa jobban szeretett programozásból vette ki tevékenyen a részét.

Büszkén tekinthetnek vissza az elmúlt hetek munkájára (Fotó: Horváth Bence)

Pörneki Attila, az intézmény igazgatója elmondta, a digitalizációé a jövő és a Kossuth iskola is ehhez csatlakozik.
– Amellett hogy magas színvonalon tanítjuk a diákjainkat az informatika területén, a kollégáink is folyamatosan példát mutatnak a fejlődésben. Különböző továbbképzéseken veszünk részt és ezt a digitalizációt igyekszünk beépíteni a mindennapi oktatásba – mondta.

A gyerekek, akik ezen a területen tanulnak, technikusi végzettséggel rendelkeznek majd az öt évet követően, melyhez természetesen érettségi vizsgát is kapnak. A technikusi végzettséggel akár a munkaerőpiacon is meg tudják állni a helyüket, el tudnak helyezkedni munkavállalóként, de szakirányú továbbképzés esetén is emelt szintű érettségi vizsgának felel meg azoknak, akik tovább akarnak majd tanulni a felsőoktatásban.

Az orosházi eredmények

Edu Robotics Cup Nemzetközi Robotika verseny
Open kategóriában

3. helyezett – Mendrit Cunaj, Dalacsi Csaba, Horváth Dominik 9/C Videós segítség: Szilágyi Sándor 11/B (Verseny videójuk. Ajándékozz Élményt: https://www.facebook.com/gyulaiszc.kossuthlajos/videos/608954287049384)

Engineer Teens kategóriában

4. helyezett – Paku Csanád, Juhász Milán 9/C
5. helyezett – Szarvas Ádám, Bognár Dávid, Lazanyecz Márk, Kókai Ádám 11/A

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.