- hirdetés -

Visszatérnek a szóbeli vizsgák az idei érettségin. Diákok egy csoportja petíciót nyújtott be ez ellen. Megkérdeztük az orosházi végzősök véleményét is.

Két év kihagyás után ebben a tanévben ismét lesznek szóbeli vizsgák – erről számolt be az Eduline az Oktatási Hivataltól (OH) kapott válaszra hivatkozva.

Az OH a levelében leírja, hogy „jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra”. A válaszból arra lehet következtetni, hogy egyelőre nem számolnak azzal, hogy idén ne legyenek megtartva a szóbeli érettségik. Ezt a feltételezést erősíti meg az is, hogy nemrég közzétették az érettségi járványügyi szabályait, amelyben a szóbeli vizsgákról is szó van.

Az írásbeliken marad például a másfél méteres távolság és a termenkénti tízfős létszámkorlát, de a szóbelin is tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről saját hatáskörben az iskolák dönthetnek.

A Táncsics gimnázium egyik végzősét, Horváth Bíborkát ugyan nem érte meglepetésként a hír, mégsem felhőtlen az öröme.
– Vegyes érzéseim vannak. Egyrészt örülök, hogy így tudunk esetlegesen javítani az írásbeli után, másrészt így többet kell készülnünk. Nem lesz könnyű feladat az elmúlt két év után, mert rengeteget tanultunk otthonról, online – fogalmazott Horváth Bíborka.

– Személy szerint nem örülök neki – fejtette ki véleményét a szóbeli vizsgák megtartásával kapcsolatban Ács Orsolya. – Az előttünk lévő évfolyamokhoz hasonlóan, mi is több mint egy évet online oktatásba voltunk, ezért több nehézséggel is szembe kell néznünk most az érettségi előtt pár hónappal – tette hozzá.

Archív fotó

Többek között emiatt indítottak petíciót diákok még az év elején. A kezdeményezők azzal érvelnek a szóbeli eltörlése mellett, hogy a tavaly érettségizők pont annyi ideig tanultak otthonról, online, mint az idei végzősök, mégsem kellett szóban is vizsgázniuk. Felhozták azt is, hogy 2021 szeptembere óta ugyan jelenléti oktatás van a középiskolákban, de az elmúlt hónapokban sokszor kerültek osztályok, illetve tanárok karanténba, ami szintén megnehezíti a felkészülést.

– Nem gondolom, hogy szükség van a szóbeli eltörlésére. Abban egyet kell értsek a petíció kezdeményezőivel, hogy ugyan annyi ideig voltunk mi is online oktatásban mint az előző évfolyamok, de velük az érettségi tanévében történt mindez. Nálunk a második félév csak a tételdolgozatokról szól, nekik ilyen lehetőségük nem volt, így nehezebb volt a felkészülésük is – fogalmazott Papp Eszter, aki szintén a Táncsics végzős diákja.

– Valóban mi is rengeteget tanultunk otthonról, de ennek ellenére mégsem gondolom azt, hogy el kellene törölni a szóbeli vizsgát – egészítette ki társa véleményét Horváth Bíborka.

A petíciót eddig 12 ezren írták alá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.