- hirdetés -

Több településen is lehetőség nyílt véradásra az elmúlt napokban Békés megyében. Az érdeklődők kedden és csütörtökön Orosházán, a Véradó Állomáson is segíthettek beteg embertársaikon. Az OrosCafé két munkatársa is csatlakozott a véradókhoz csütörtökön.

A héten az Orosházi Véradó Állomáson február 1-én (8 és 12 óra között) és február 3-án (12 és 18 óra között) várták a véradókat. A csütörtöki véradás ráadásul a farsang jegyében telt, a kórház dolgozói farsangi fánkot sütöttek az érkező véradók számára, melyhez ötféle házi készítésű lekvárt is kínáltak.

Szabóné Börcsök Márta, a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetének munkatársa kérdésünkre elmondta, bárki jöhet vért adni, aki 18. életévét betöltötte, legalább 50 kilogramm a testsúlya és egészségesnek érzi magát. A mostani hét véradási programja egyébként január 31. és február 6 között zajlik, így a héten a keddi és csütörtöki intézeti véradás mellett még pénteken Békéssámsonon nyújthatják a karjukat a véradók.

Kedden és csütörtökön várták a véradókat az állomáson (Fotó: Horváth Bence)

Az érkezőnek ilyenkor a személyi igazolványát, a lakcímkártyáját és a TAJ-kártyáját is magával kell hoznia, hogy sikeres legyen a regisztráció, a véradás előtt pedig ajánlott bőségesen étkezni és sok folyadékot fogyasztani. A folyadékbevitelre egyébként már érdemes a véradást megelőző napokban is figyelni. A véradóknak a regisztrációt követően ki kell tölteniük egy kérdőívet, mely az egészségi állapotukra kérdez rá, majd laborvizsgálat vár rájuk. Ezt követően az kivizsgáló kiértékeli az adatokat, megvizsgálja a potenciális véradót és ha mindent rendben talál, már kezdődhet is a vérvétel.

Megtudtuk, hogy egy véradás szűrővizsgálat is egyben, ami mind a véradó, mind a vért kapó ember szempontjából kiemelt fontossággal bír. Egy ilyen szűrés többek között a szifiliszt, a hepatitis B, hepatitis C és HIV-fertőzéseket is kimutatja.

Amennyiben valaki átesett a koronavírus-fertőzésen és vért szeretne adni, azt a tünetek elmúlását követően 21 nappal teheti meg. Ha valaki védőoltást kapott, nyugodtan jöhet vért adni, de azok is jöhetnek, akik még nem vettek fel oltást. A véradókkal igyekeznek telefonon is tartani a kapcsolatot ilyen esetben, segíteni nekik abban, hogy mi a teendő.

Orosházán sokan tartoznak a rendszeres véradók közé (Fotó: Horváth Bence)

Az OrosCafé két munkatársa is segített

Előzetes cikkünkben Vas Norbertet kérdeztük meg a véradás fontosságáról, akivel csütörtöki forgatásunk során is összefutottunk. Őt 20 évvel ezelőtt egy barátja hívta el véradásra. Elkísérte, megnézte hogyan is működik ez a folyamat és kedvet kapott hozzá, hogy ő is kipróbálja. Azóta is gyakran jár vért adni. Hasonlóan rutinos véradónak számít Tokovics József, aki csütörtökön már 86. alkalommal látogatott el az állomásra. Mindkettőjüknek egy alapvető célja van ezzel a gesztussal: más embereken segíteni.

Fotóriporter kollégánk Horváth Bence is elmondta, milyen fontosnak tartja a hasonló kezdeményezéseket. 19 évesen adott először vért, a mostani a 6. alkalom volt számára.
– Számomra azért is különösen fontos, mert 0 negatív a vércsoportom, így bárkinek tudok segíteni és igyekszem is többször adni, amikor csak tudok – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.