- hirdetés -

Több településen is lesz lehetőség véradásra a következő napokban. A január 31. és február 6. között tartott kezdeményezés során Orosházán is segíthetnek beteg embertársaikon az érdeklődők.

A héten az Orosházi Véradó Állomáson (Könd utca 59.) február 1-én (kedden) 8 és 12 óra között, valamint február 3-án (csütörtök) 12 és 18 óra között várták vagy várják a véradókat, akiknek utóbbi időpontban fánkkal is kedveskednek majd a farsang jegyében.

A Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetétől megtudtuk, véradó az lehet, aki 18. életévét betöltötte, legalább 50 kilogramm a testsúlya, egészségesnek érzi magát és segíteni szeretne beteg embertársainak. Az állomásra ehhez TAJ-kártyát és személyi igazolványt is vinniük kell magukkal, a véradás előtt pedig ajánlott a bőséges étkezés, valamint folyadékfogyasztás.

Csütörtökön is lehet majd még vért adni Orosházán (Fotó: Horváth Bence)

A véradónak az állomáson a regisztrációt követően először ki kell töltenie egy nyilatkozatot, utána laborvizsgálat vár rá. Ezt követően az orvos kiértékeli az adatokat, megvizsgálja a potenciális véradót és ha minden rendben van, akkor mehet vért adni.
– A véradás egyben egy nagyon jó szűrővizsgálat is, minden egyes véradás alkalmával szűréseket is végeznek mind a véradó, mind pedig a vért kapó érdekében – tette hozzá Tóth Zoltánné, a Békés Megyei Szervezet igazgatója.

Vas Norbert is a rendszeres véradók közé tartozik, több mint 20 évvel ezelőtt vett részt az első véradáson

– Ezalatt volt olyan alkalom, amikor kerek szám vagy évforduló alkalmával meg is hívták a véradókat és minden 50-ik illetve 100-ik véradáson résztvevő embernek ajándékcsomagot adtak. Én a főiskola után kezdtem el, egy ismerősöm kért meg, hogy kísérjem őt el véradásra és gondoltam, akkor én is beülök a székbe, azóta pedig szinte minden évben elmentem. Nyilván ha betegség van, ott érdemes orvos javaslatára kihagyni egy-egy véradást.

Vas Norbert már több, mint 20 éve a rendszeres véradók közé tartozik (Fotó: Horváth Bence)

Ez korábban úgy működött, hogy 4-szer adtam 1 évben, az egyik véradást orvos javaslatára kihagytam, mondván, hogy akkor jobban tud regenerálódni a szervezet, így átálltam az évi 3 alkalomra. Tavalyelőtt kipróbáltam a vérplazma adást is, de az eléggé megterhelte a szervezetemet, ott megoszlanak a vélemények, hogy milyen sűrűn lehet, így én valószínűleg túl gyakran mentem el rá – árulta el.

Hozzátette, számára elég volt az a tudat, hogy a vérét majd gyógyítás céljára fogják felhasználni ahhoz, hogy ő maga is rendszeres véradóvá váljon. A másoknak nyújtott segítség vált a fő motivációjává és ez így is maradt a mai napig.

Kiemelt képünk archív fotó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.