- hirdetés -

Hosszabb ideig lesz érvényes az oltási igazolvány a két oltással rendelkezőknek, érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj és a viharkárban érintett gazdákat kártalanítják.

A csütörtök reggel tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy egyik uniós ország sem szigorított a korábbi szabályokon a koronavírus omikron variánsának megjelenése miatt. Ezért igazodva az európai uniós országok gyakorlatához, hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható. A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj, és kártalanítják a viharkárban érintett gazdákat

A 13. havi nyugdíj mellett Gulyás Gergely kitért arra is, hogy februárban visszautalják a gyermekeseknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, és a 25 év alatti fiatalok is kézhez kapják az első adómentes fizetésüket.

Továbbá bejelentette, hogy a kormány vis maior alapot hoz létre a hétvégi viharkárok enyhítésére. Mint mondta, a vihar elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is a fóliás zöldségtermesztés területén okozott komoly károkat. A kormány pluszforrásokat hoz létre a károsultak részére. A károk mértéke a jövő hét elejére derül ki, a visszafizetések pedig néhány héten belül megtörténhetnek.

Kiemelt kép: Budapest, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án. MTI/Bruzák Noémi

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.