- hirdetés -

Eljött a február, a szenvedélyes horgászok számára talán a legrosszabb hónap. A békés halas felszerelések ilyenkor már régóta pihennek, ráadásul jönnek az évi első fajlagos tilalmak is. A horgász okmányok megújítása mostanság a legfőbb teendő.

Február elsejével érvényességüket vesztették a 2021-re kiváltott horgász engedélyek. Február végéig (02.28.) le kell adni a fogási naplókat. Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan sok hibát vétenek a horgászok ennél a pontnál. A Kedvenc és Horgászbolt tulajdonosát, Vígh Mihályt kértük, hogy mutassa be a leggyakoribbakat.

A jobb alsó sarokban fel kell tüntetni a horgászással töltött napok számát (Fotó: CSJ.)

– Vannak tipikus hibák. Sokan felejtik el, hogy a naptár résznél (a 8-9. oldalon) a horgászattal töltött napok számát is összesíteni kell és a lap alsó sarkába be kell írni. A vízterületenként és halfajonkénti összesítést általában megcsinálják a horgászok, de az összes vízterületet egybevéve, az össz fogás beírása a 42.-43. oldal legalsó sorába már sokszor elmarad. Szintén tipikus hiba, hogy a vízterületek elnevezésénél nem a területi engedélyben feltüntetett név szerepel, ráadásul a víztér kód sincs beírva. Pl. az, hogy „Homokbánya” (ráadásul víztér kód nélkül) nem beazonosítható. Itt a horgászboltban a fogási naplók leadásánál átnézzük persze és javítjuk, pótoljuk, ha kell, hisz senkinek sem hiányzik a következő engedély váltásakor a 3000 ft-os büntetés – összegezte Vígh Mihály.

Február elsején megkezdődött a csuka fajlagos tilalmi ideje (Fotó: pixabay)

A február beköszöntével itt az első fajlagos fogási tilalom is. Megkezdődött a csuka ívási időszaka, így február 1-től március 31-ig nem szabad csukát fogni, illetve az esetlegesen megfogott halat kíméletes horogszabadítás után azonnal vissza kell helyezni a vízbe.

A fogási napló leadás határidejét és a tilalmi időket is érdemes tehát figyelni. A február persze jó időszak a felszerelésünk átnézésére, a hiányzó dolgok pótlására, az esetleges kisebb-nagyobb javítások elvégzésére. Ezzel is telik az idő és talán hamarabb is jön a tavasz, amikor felkészülve mehetünk ki a partra.

Fenti írásunk megjelenését az Orosháza, Kossuth u. 25 alatt (a buszpályaudvarral szemben) található Kedvenc és Horgászbolt támogatta, ahol a horgász okmányokkal kapcsolatos ügyintézés, engedély váltás mellett a horgászathoz szükséges felszerelések, csalik, etetőanyagok, kiegészítők is széles választékban beszerezhetők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.