- hirdetés -

Hagyományosan a Petőfi Művelődési Központ előadótermében, két időpontban szokta megrendezni szalagavató ünnepségét a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A koronavírus-járvány azonban már második éve, hogy átírja az ilyenkor tervezett forgatókönyvet. A végzős diákok ezúttal január 28-án bent az iskolában, osztályfőnökeiktől vehették át a felnőtté válást és az összetartozást jelképező kis szalagot.

Idén a Kossuth iskolában 10 végzős osztály 165 tanulójának életében jött el a nagykorúvá, felnőtté válás ideje. A koronavírus-járvány azonban a tavalyi alkalomhoz hasonlóan idén is nagy hatással volt a rendezvényre. A végzős tanulók ezúttal osztálytermeikben, osztályfőnökeiktől kapták meg a kis jelképet. Pörneki Attila, az intézmény igazgatója kérdésünkre elmondta, az éves munkatervben határozták meg a szalagavató időpontját, melyet igyekeztek a mindenkori járványhelyzetnek megfelelően a legbiztonságosabb módon megszervezni.

– Természetesen nem olyan, mint rendesen a megszokott körülmények között, de így is igyekeztünk ünnepélyessé tenni ezt a különleges alkalmat. Kereskedő, rendész, vendéglátós vagy éppen asztalos tanulóink értek el a felnőtté válás kapujába, így elmondhatjuk, hogy komplex és szerteágazó szakmaterületen bocsájtjuk útjukra őket. A következő hetek, hónapok legfontosabb feladata pedig az lesz, hogy céltudatosan készítsük fel őket az érettségi- és szakmai vizsgákra, hogy minél jobb eredménnyel végezzenek – tekintett egy kicsit előre is az igazgató.

Az osztályfőnökök az iskola vezetőségétől kapták meg a szalagokat, a szimbólumok feltűzése előtt pedig az igazgatói köszöntőt tolmácsolták nekik. Pörneki Attila hangsúlyozta, bár a bizonyítvány még nincs a kezükben, mégis joggal lehetnek büszkék, mert azok a szakmák, melyeket néhány évvel ezelőtt saját maguk vagy szüleik segítségével választottak, mára felértékelődtek. Legyenek tehát büszkék arra, hogy a Kossuthba járnak, arra, hogy idáig eljutottak és köszönjék meg tanáraiknak és szüleiknek az eddig értük megtett fáradozásokat és támogatásokat.

– Viseljétek büszkén szalagjaitokat. Azt a szalagot, melynek már 200 éves hagyománya van a magyar végzős diákok körében. E szép szokás az 1830-as években indult Selmecbányáról, ahol kezdetekben valéte volt a szalagtűző ünnepség neve, ami magyarul annyit jelent: Éljetek boldogul! Ettől szebbet és többet a mai napon nem is kívánhatnék nektek – hangzott el a köszöntés.

A vendéglátós tanulók ezt követően egy fogadással kedveskedtek végzős diáktársaiknak, mely szintén osztályszinten volt megszervezve. Természetesen az ilyenkor szokásos csoportképek elkészítése sem maradhatott el. Dr. Csomósné Sinka Gabriella a 12/A osztályfőnöke elmondta, igyekeztek vidám hangulatban eltölteni ezt az 1-1,5 órát, kihozva a maximumot lehetőségeikből.

– Sajnos így azért közel sem ugyanaz, mint egy vidám műsorral, tánccal utána pedig egy bulival, szalagavató bállal megspékelt rendezvény. Így sajnos sem a szülők, sem a diákok, sem az osztályfőnökök nem élhették át az igazi szalagavatós hangulatot – árulta el.

Az osztály tanulója, Bubla Levente úgy nyilatkozott, neki nincs hiányérzete, a fő az, hogy együtt lehettek osztálytársaikkal.
– A legfontosabb, hogy ilyenkor jól érezzük magunkat. Most ugye így alakult, de én nem bánom, nekem így is teljesen megfelelt – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.