- hirdetés -

Január 25-én egy különleges koncerttel folytatódott a Térzene sorozat Orosházán. A Petőfi Művelődési Központban ezúttal Oláh Ibolya és zenésztársai, Födő Sándor és Furák Péter léptek fel és kalauzolták el a nézőket a sanzon világába. Az énekesnővel az előadást követően beszélgettünk.

Oláh Ibolya életében mindig is központi szerepet játszott a zene, de ahogy mondta, ez egy olyan világ, ahol mindig tanulnia és képeznie kell magát az embernek.
– Nagyon szerettem az autentikus cigányzenét, innen ered a zene szeretete is számomra. Ebből fakadóan is gondoltam ki annak idején, hogy jó lenne ezzel foglalkozni. De tudtam, hogy így viszont 100 százalékot kell mindig beletenni, mert a zene, az éneklés olyan, ahol folyamatosan tanulni kell, sosincs megállás.

Olyan ez, mint egy mesterfodrásznak, aki megcsinálta a tanfolyamot, de utána folyamatosan továbbképzi magát. Én is igyekszem a mai napig folyamatosan képezni magam, mert elengedhetetlen. Próbákon sincs megállás, de van amikor hazatérve is csak tanulok és tanulok, mert ide úgy kell kiállni – mesélte.

Az Oláh Ibolya Trió megalakulásában Presser Gábornak is nagy szerepe volt, akivel annak idején nyolc év után találkozott újra a Vígszínház egyik nyári rendezvényén. Megkérdezte az általa csak Pici bácsinak hívott legendás zenészt, hogy lenne-e kedve vele együtt dolgozni. A válasz egy határozott „Nem” volt, szerencsére gyorsan kiderült, hogy ezt nem komolyan mondta. Kortárs költők verseit (Parti Nagy Lajos, Kántor Péter, Szép Ernő vagy éppen Kern András) zenésítették meg két éven keresztül folyamatosan, amikor pedig már 28 dalnál tartottak úgy gondolták, ideje tető alá hozni egy színházi estét vagy koncertet. Ebben pedig Bíró Krisztának volt nagy szerepe, aki az Örkény Színházban rendezte meg először a programot, ahol Oláh Ibolyával, Födő Sándorral és az orosházi Furák Péterrel először összeállt a trió. Elmondta, nem egy könnyű előadásról van szó, a dalok leginkább a sanzon világába tartoznak.

– Hangos levelek, lényegében egy női posta is meghatározó az előadásban, ugyanis először mindig különböző emberi, női sorsokról kapott leveleket olvastam fel és ezekre reagálva kezdődik meg lényegében az egész folyamat. Izgalmas és nehéz feladat. A női postából előadott dalok mellett persze készülünk ilyenkor saját szerzeményekkel vagy Furák-szerzeményekkel, igyekszünk sokoldalúak maradni. Péterrel egyébként 3-4 évvel ezelőtt már voltunk itt, épp ezért én is nagyon jó érzésekkel tértem vissza. Őt ugyanis olyan szeretet veszi körül, amitől nekünk, a vele fellépőknek sincs annyira nehéz dolga. Szóval alig vártam, hogy átlépjem Orosháza határát – árulta el.

Pihenni nem maradt sok idejük, mert január 26-án meg már a Marczibányi Téri Művelődési Központban lesz fellépésük. Így az interjú után a Péter édesanyjánál elfogyasztott életmentő húslevest követően már indultak is vissza a fővárosba. Előtte azonban egy emlékezetes előadással örvendeztették meg nézőiket, akik teljesen megtöltötték a Petőfi Művelődési Központ előadótermét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.