- hirdetés -

Mozaikok online címmel indította útjára új kiadványát a Nagy Gyula Területi múzeum a múlt hónapban. Az internetes folyóiratban a térségünkkel foglalkozó kutatások legújabb eredményeit olvashatják az érdeklődők.

A múzeum és a történelem barátai számára nem új dolog a Mozaik, hisz nyomtatott formában találkozhattunk már vele. Józó Tamásné múzeumigazgató elmondta, a környezettudatosság és költséghatékonyság miatt tértek át a digitális közlésre. Az is pozitívum a változásban, hogy a kiadvány így könnyebben hozzáférhető.

– A Mozaikok kiadásával szándékunk az Orosháza és térségével kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő tanulmányok közzététele. Szeretnénk teret biztosítani a múzeumi kutatásoknak, a hozzánk valamilyen formában kötődő kutatóknak, egyetemistáknak eredményeik bemutatására. Érdeklődve várjuk a helyi kutatók munkáit is. Minden szerző és közreműködő nevében köszönjük, hogy olvassa, és gyarapítja Orosháza tudástárát – tette hozzá Józó Tamásné.

Az internetes múzeumi folyóirattal kapcsolatban megtudtuk még, hogy a múzeum csapata évente két alkalommal kíván új számmal a nagyközönség elé állni.

A decemberben megjelent számban három rendkívül érdekes írás olvasható. Bencsik Bence, az orosházi múzeum gyertyatartóival foglalkozó írásán keresztül betekintést nyerhetünk a középkori lakáskultúrába is. A múzeum régésze, Hergott Kristóf munkájában a Mezőhegyes határából előkerült késő avar leletekkel foglalkozik. A katalógus rovatban Hergott-Rácz Rita mutatja be a Nagyszénás határából származó longobárd kori S-fibulát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.