- hirdetés -

Ismét elérkezett januárban a nádvágás időszaka. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai január 14-én láttak neki a feladatnak a Gyopárosi-tó környékén.

Pénteken, a Déli-tónál kezdték meg a nád vágását az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai. Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, a hagyományosan a téli időszakban végzett tevékenységre a víz minőségének javítása és az iszaposodás megakadályozása miatt van szükség. Az eddigi tapasztalatok szerint, a nagyjából 7-8 munkanapot jelentő folyamat idén várhatóan egy kicsivel hosszabbra nyúlik.

– A közszolgáltatási szerződésen belül minden évben feladatunk, hogy itt Gyopároson a tó partján a nádat levágjuk. Most végre az időjárás is lehetővé tette, hogy a fagyok elmúltával végre elkezdődjön a folyamat. Ebben az évben lehet, hogy kicsit tovább fog tartani a munka, mert a korábbi ónos eső miatt a nád sok helyen, mintegy 70 százalékban a tó partján bedőlt és ez meg fogja nehezíteni a munkálatokat – árulta el.

Hozzátette, a munkát jelenleg 7 gépi kaszával végzik, 10-15 ember pedig a levágott nádat gyűjti be a tó partjáról, amit kisebb kupacokban gyűjtenek majd össze és ezt később irányított égetéssel fogják megsemmisíteni és gondoskodnak a terület megtisztításáról.

– Sajnos ez a nád nem komposztálható, így ennek a hasznosítását másképpen nem tudjuk megoldani, hiszen a minősége nem teszi lehetővé, hogy értékesítsük – tette hozzá Benkő Ferenc.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.