- hirdetés -

A háromszázmillió forintos Zöld Város Projekt kivitelezőjét, Szőke Sándort a decemberi munkálatokról és a heti tervekről kérdeztük. A Szonita Hungary Kft. ügyvezetője azt is elárulta nekünk, miért kapta a projekt a Zöld Város nevet.

Milyen munkálatok fejeződtek be decemberben a projekt három fő helyszínén?

– A Széchenyi téren a kiselemes térkőburkolat nagy részét már leraktuk, 720 négyzetméternyi terület készült el az 1100 négyzetméterből, a visszatöltések, az átereszek beépítése is megtörtént. Az evangélikus templom melletti sikátornál elkészült az ágyazat és a csapadékvíz elvezető rendszer, itt, ebben az etapban már csak a kiselemes térkő lerakása van hátra. A Dózsa György utcán még az ünnepek előtt ideiglenesen átadtuk az új parkolót, a lakosság azóta már használja is azt. Úgy gondolom, nagy szükség volt rájuk a belvárosban. A Táncsics téren az emlékmű körüli térkősétány szegélykövezése már megtörtént, és még decemberben elkezdtük a kiselemes térkő lerakását. A zenearéna alapozása munkáival, a vasalással is elkészültünk, így összességében azt mondhatom, a kemény, téli időjárás ellenére jó ütemben haladnak a munkálatok.

Miért volt szükség a Táncsics Mihály Gimnázium előtti fák kivágására?

– A fák kivágása a projekt része volt, hiszen már elöregedtek, esztétikai értékük az utóbbi években igencsak megcsorbult, helyettük a város különböző pontjain tizenkét gömbkőrist ültetnek majd a szakemberek által megjelölt helyszíneken. A gimnázium előtti fák teljesen szabálytalanul helyezkedtek el, és eltakarták az épület homlokzatát. A Zöld Város Projekt részként az iskola homlokzata díszkivilágítást kap, ezért is fontos, hogy az látható legyen, de más oka is volt a kivágásuknak. A főbejáratot eddig csak oldalról lehetett megközelíteni, a projekt végeztével viszont a körsétányon haladva szemből is érkezhetünk az iskolához.

Miért lesz előnyös az orosháziak számára, ha a régi sétányt felújítják és új szakaszokkal bővítik ki azt?

– Véleményem szerint ezek az újítások arculatot adnak a parknak. Az itt található emlékművet eddig csak füves területen tudtuk megközelíteni, most már térkövön is megtehetjük ezt. A projekt befejeztével be tudunk sétálni a térre, körbe tudjuk járni az emlékművet, a déli részen pedig vár majd minket a zenearéna. Komfortos és esztétikus lesz a végeredmény, ezt a területet is öntözőrendszerrel látjuk majd el, a sétány felett pergolákat helyezünk el, melyekre különböző növényeket futtatunk fel. Ezt a teret véleményem szerint eddig nem igazán használták az orosháziak, viszont úgy vélem, ezután sokan fogják.

A mínusz 5 fokban áll a munka. Mi az a hőmérséklet, amely felett folytatni tudják a projektet?

– A nulla fok. Remélhetőleg ma már újra tudunk dolgozni. Aktuális feladat az evangélikus templom melletti sikátor térkőburkolatának készítése.

A korábban közölt cikkeink alatt többen megkérdezték már, mitől „zöld” ez a projekt?

– Az Orosházán élők tudják, hogy a Széchenyi téren korábban egyáltalán nem volt zöld terület, az egész kaviccsal volt beborítva. Ezt a kavicsréteget eltávolítottuk, helyére 1100 négyzetméteren térkövet helyezünk el, a fennmaradó 1500 négyzetméteren viszont zöld, füves területet alakítunk ki öntözőrendszerrel együtt. Véleményem szerint ezért viseli ez a projekt a Zöld Város nevet. De a teljes projekt városi zöldterületek, parkok, közlekedési felületek megújítását érinti. A pályázati felhívás címe „TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása”, a megvalósítás alatt álló projekt tárgya „Zöld város kialakítása Orosháza Belváros városrészen”. Mindezek miatt ragadt a beruházáson a „Zöld város” elnevezés.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.