- hirdetés -

Mint minden embernek és minden szervezetnek, az Orosháza és Térsége Gazdakörnek is átírta a múlt évét a pandémiás helyzet. A gazdakör elmúlt esztendejéről, az idei tervekről és a gazda társadalom helyzetéről Brlázs Róbert gazdaköri elnökkel beszélgettünk.

Elsőként a mögöttünk hagyott esztendő, a gazdákat, a gazdakört érintő történéseinek összefoglalására kértük az elnököt, aki elmondta, hogy a 2021-es év nem volt könnyű, sem a gazdák, sem a gazdakör számára.

– A járvány, az aszály és még sok olyan válsághelyzet volt, ami megnehezítette az életünket. Azzal indultunk, hogy januárban elmaradt a gazdabál, februárban elmaradt az Orosházi Hagyományok – Ízek Versenye. A tavasz folyamán sem igazán tudtunk komolyabb rendezvényt megvalósítani, aztán a nyár az aratási és egyéb munkák miatt nem alkalmas. Aki figyelte a munkásságunkat, az azt láthatta, hogy ősszel kezdtünk igazából felpörögni. Ebben az időszakban azonban sok rendezvényt tudtunk megvalósítani.

A határszemle megtartását a súlyos aszály helyzet indokolta (Fotó: Gazdakör)

Kezdődött ez a határszemlével, a jégkármentesítő rendszer bemutatásával, de vendégül láthattuk Feldman Zsolt államtitkárt, V. Németh Zsolt miniszteri biztost és az évet azzal zártuk, hogy Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke is eljött és előadást tartott egy fórumunkon. Ezek mellett, amelyek hivatalos, a gazdakör által eddig is megvalósított fórumok voltak, próbáltunk tematikus rendezvényeket is megvalósítani. Ilyen volt a fiatal gazdáknak tartott rendezvényünk, az agrár kerekasztal. A Pálinka klub szintén egy olyan tematikus rendezvény, mellyel megpróbáltunk a társadalom, illetve az agráriummal valamilyen kapcsolatot tartó csoportok felé is nyitni – foglalta össze röviden Brlázs Róbert.

Új év, új feladatok, új remények és új gondok, problémák. Mit lehet már tudni és milyen tervekkel vágnak bele az idei évbe. Az elnök itt is kész volt a válasszal:

– Idén, a jelenlegi Covid-helyzet és a ki tudja hanyadik hullám miatt a tavalyihoz hasonlóan nem tudjuk megtartani a gazdabált. Nagy az egészségügyi kockázata, amit nem szeretnénk vállalni. Megtartjuk viszont a Hagyományok-Ízek Fesztiválját. Nem a szokásos február végi időpontban, hanem március első hétvégéjén és valószínűleg új helyszínen. Ez utóbbi még egyeztetés alatt van, így nem tudok véglegeset mondani. Megpróbáljuk még a téli időszakot arra is kihasználni, hogy tartsunk szakmai fórumokat.

A szakmai fórumok fontos elemei a fejlődésnek (Fotó: Horváth Bence)

Nagyon szeretném, ha az időjárás ismét a mi pártunkra állna és ez az év már nem lenne olyan aszályos, mint a tavalyi. A 2021-es év komoly áremelkedéseket hozott. Takarmány árak, felvásárlási árak, a műtrágya, hogy csak néhány példát említsek. Bízom benne, hogy mindez most már lecseng és visszaáll minden a normális kerékvágásba. Fontos feladata a gazdáknak, hogy a hangjukat hallassák és az érdekeiket képviseljék. Nagyon megszaporodott azoknak a száma, akik a Földet meg akarják óvni a globális felmelegedéstől. Ezek jó része azonban olyan ember, aki a városi fotelből ötletel, politizál. Ők egyre hangosabbak és ez rányomja a bélyegét az elfogadott Európai Uniós költségvetésre. Az volna a jó, ha nem csak ők lennének hangosak. Csak akkor lesz sikeres egy uniós program, ha az érintettek, a gazda társadalom is ott tud lenni, tudja az érdekeit képviselni, illetve néha vissza tudja terelni az irreális ötleteket a valóság talajára – tette hozzá.

Mint Brlázs Róbert -mintegy zárszóként – elmondta, az Orosháza és Térsége Gazdakör továbbra is törekszik arra, hogy a városban, az agráriumban egy meghatározó szereplő legyen és minél szélesebb társadalmi kapcsolati hálót alakítson ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.