- hirdetés -

Ma éjjel is járják majd a várost a Viharsarki Állatőrség Alapítvány önkéntesei. Kovács Krisztinával az előttük álló szilveszteréjszakáról, az alapítvány munkájáról és a gazdik kötelességeiről beszélgettünk.

Szilveszteri ügyeltet tart a Viharsarki Állatőrség Alapítvány. Kovács Krisztina mellett még két önkéntes járja kora estétől egészen hajnalig az utcákat, figyelve, keresve az elkóborolt állatokat, akiket igyekeznek mielőbb hazajuttatni gazdijaikhoz.

Elindult a durrogás-szezon, már három napja kaphatók az utcai bódékban a különféle pirotechnikai eszközök. Volt már munkájuk az elmúlt napokban a tűzijátékok miatt?

– Vannak kutyaeltűnések, az Orosházi és Dél-Békési Kóborkák Facebook oldalon ez tapasztalható. Nem kizárt, hogy a durrogtatások is közrejátszanak a szökésekben. És nem csak a tűzijátékról van szó. Sajnos hiába illegális a petárda, még mindig vannak olyan felelőtlen emberek, akik azt is beszereznek ilyenkor.

Kép forrása: Viharsarki Állatőrség Alapítvány Facebook oldala

Hol és mi lesz ma az alapítvány önkénteseinek feladata?

– A korábbi évekhez hasonlóan ma éjszaka is az utcán fogunk járőrözni, de ez a munka nem korlátozódik december 31-ére, hisz a szilveszterkor elszökött állatok nagy része félelmében elrejtőzik, elbújik valahová, és csak másnap vagy harmadnap jön elő, amikor már lecsendesedik a város. Ekkor kerül elő az elkóborolt ebek többsége, akiket a chip alapján könnyű beazonosítani, de sajnos még ilyen sok évvel a microchip kötelezővé tétele után is azt tapasztaljuk, hogy még mindig nagyon sok kutyusba nem ültették be azt. Ennek hiányában sajnos tavaly is több kutya került a menhelyre, mert nem tudtuk őket beazonosítani, és nem jelentkezett értük senki.

Krisztina párjával együtt tavaly szilveszterkor is ügyeletben volt (Fotó: OrosCafe)

Mit tanácsolnak a kutyagazdiknak, hogyan tehetik elviselhetőbbé kedvenceik számára a ma estét?

– Ha nagyon félős a kutyus, akkor adjunk neki erre a célra kifejlesztett stresszoldó, nyugtató hatású készítményt. Az ijedős, szökős kutyákat mindenképp érdemes bezárni, és itt újra megemlíteném a chip fontosságát. A Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerében a nyilvános kereső segítségével magunk is ellenőrizhetjük, hogy a chip száma valóban szerepel-e a rendszerben. Ha nem győződtünk meg a regisztráció sikerességéről, akkor tegyünk névvel, telefonszámmal ellátott bilétát a kutyusunk nyakába!

Akinek nem találják meg a gazdiját, az a menhelyre kerül (Fotó: OrosCafe)

Mit tegyen az, akinek elszökött a kutyája?

– Mindenképpen jelentessen meg egy fényképes hirdetést az Orosházi és Dél-Békési Kóborkák, illetve a Viharsarki Állatőrség Alapítvány Facebook oldalán. Mi aztán próbálunk segíteni az elveszett kutya hazatalálásában.

Mit tegyen az, aki kóbor állatot talál?

– December 31-én hívja a 06 70 940 61 15-es vagy a 06 70 318 71 27-es telefonszámot, január 1-jén és 2-án pedig a 06 70 940 61 15-ös, a 06 70 318 71 27-es, a 06 30 411 96 04-es vagy a 06 70 635 90 83-as telefonszámot! Kérjük a megtalálókat, ha módjuk van rá, próbálják meg maguknál tartani a kutyust, amíg mi ki nem érünk!

Csak a kutyák vannak veszélyben a tűzijátékok fülsértő hangja miatt?

– Elvileg a cicáknak és a lovaknak is egy rémálom ez a durrogtatás, de az eltűnés szempontjából a kutyák a leginkább érintettek. Ne feledjük, hogy gazdiként kutya kötelességünk vigyázni kedvenceinkre!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.