A népi hiedelmek több szerencsehozó ételt is számon tartanak a sikeres újévkezdéshez. Ilyen például a lencse, a borsó és a bab. Ha idén a lencse helyett kipróbálna valami mást, akkor mutatunk egy igazán kiadós és egy kímélőbb szilveszteri fogást, Mészáros Tünde recepttárából.
Szárazbableves füstölt csülökkel
Hozzávalók 4 személyre
- Szárazbab vagy fejtősbab
- 1-2 szál sárgarépa
- 1-2 szál petrezselyem
- 1/4 zeller, vöröshagyma
- fokhagyma
- 1-2 szem krumpli
- füstölt hús (csülök vagy kolozsvári szalonna)
- étolaj
- liszt
- tejföl
- ecet
- só
- ételízesítő
- szemes bors
- fűszerpaprika
Elkészítés
A szárazbabot előző este beáztatjuk hideg vízbe. Jól kimossuk a babot. Körülbelül 1 csészényi, de lehet több is.
Másnap elkezdjük a főzést. Megpucoljuk a zöldségeket és a hagymákat.
Feltesszük a babot főzni. Egy léről lefőzzük, amikor már gőzöl, leöntjük a vizet róla, majd ismét felöntjük vízzel és belerakjuk az apróra vágott zöldségeket. Kivéve a krumplit, azt csak a végén kell beletenni, mert szétfő.
Az egészet megsózzuk, teszünk bele ételízesítőt, szemes borsot egy pár szemet és lassú tűzön elkezdjük főzni. Amikor a bab már majdnem teljesen puha, beledobjuk a krumplit is.
Amikor a szárazbab teljesen megpuhult és a többi zöldség is benne, akkor készítünk hozzá egy vékony rántást. Étolajban 1-2 evőkanál lisztet világos barnára pirítunk. Amikor kész, beledobhatunk egy gerezd fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával. Lehúzzuk a tűzről, felöntjük vízzel, teszünk bele egy kis ecetet, 1-2 evőkanál tejfölt és a bablevessel összekeverjük.
A füstölt húst én a végén szoktam beletenni, de bele is lehet főzni (1 hátsó csülök, füstölt kolbász vagy kolozsvári szalonna).
Zöldborsó krémleves füstölt szalonna chipsszel
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dkg fagyasztott vagy zsenge friss zöldborsó
- 1 fej újhagyma
- 1 fej zsenge új fokhagyma
- 1 kis fej zeller
- 1 dl tej
- 2 evőkanál tejföl
- só
- 1 db tyúkhúsleves kocka
- 20 dkg füstölt szalonna
- 3 evőkanál étolaj
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
Elkészítés
A zellert megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A zöldhagymát, fokhagymát felkarikázzuk. Az étolajon megdinszteljük a zellert, majd a zöldborsót is rádobjuk, a végén a hagymákat. Felöntjük dupla mennyiségű vízzel, majd hozzáadjuk a tyúkhúsleves kockát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk.
Amikor puhára főtt a zöldborsó, a tejet a tejföllel összekeverjük, majd a leves levéből merünk hozzá, majd az egészet összeöntjük, a levest felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről a levest, majd alaposan leturmixoljuk. Miután leturmixoltuk, egy nagy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a borsó héja ne kerüljön a levesbe.
A szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk, majd a forró leveshez tálaljuk, petrezselyemzölddel meghintjük.
Fotók és recept: Mészáros Tünde