- hirdetés -

Az egyes ingatlanokat körülvevő közterület, azt az úttól elválasztó járda és zöldterület, illetve a vízelvezető árok karbantartása és tisztítása nem csupán esztétikai, de más szempontból is együttes érdek.

A szóban forgó munkálatok elvégzését a vonatkozó jogszabály – a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 1/1986. (II.21.) ÉvM – EüM együttes rendelet, valamint Orosháza Város Önkormányzatának 25/2004. (X.11.) Ör. számú rendelete a helyi környezet védelméről – osztott „hatáskörbe” utalja, így érintettek a közterülettel szomszédos tulajdonosok, a közútkezelő és a települési önkormányzat is.

A jogszabály az ingatlan tulajdonosának – használójának – a feladatává teszi, hogy köteles gondoskodni

  1. az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöld sáv van, az úttestig terjedő teljes terület, földút esetén az ingatlan utcafronti telekhatára és a földút felező vonala közötti terület)
  2. a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá
  3. tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról
  4. a telepszerű, többszintes társasházi lakóépületek előtti, azokat közvetlenül kiszolgáló járdaszakaszok és lépcsők tisztán tartásáról.

A járdákat naponként porképzés nélkül kell tisztítani. Az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált járdát közegészségügyileg veszélytelen anyaggal (pl.: homok, salak granulátum) csúszásmentessé kell tenni és szükség szerint megismételni.

Az említett szabályok a közterületek gyomnövénytől való mentesítésére is vonatkozó rendelkezések.

Településünk városképe, közterületeink, ingatlanjaink tisztán és gondozottan tartása – az ismételt figyelemfelhívással – mindannyiunk közös igénye.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.