- hirdetés -

Hamar elrepült az adventi várakozás időszaka, december 19-én az utolsó, negyedik gyertya is meggyulladt Orosháza óriási adventi koszorúján. A közelgő karácsony alkalmából ezúttal az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda gyermekei adtak elő ünnepi műsort, de a Budapest Bár is fellépett a főtérre szervezett program során.

Az előző három hét vasárnapján sajnos nem volt túl kegyes az időjárás az adventi programon résztvevők számára, december 19-én viszont végre derűs, de hűvös idő fogadta az orosháziakat. Ismét csak sokan álltak sorba teáért, forralt borért vagy éppen kürtöskalácsért, mások pedig a jégpályát is kipróbálták.

Elsőként az ünnepi műsor hangzott el, melyről ezúttal az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda gyermekei gondoskodtak, előbb az óvodások, majd az iskolások léptek színpadra és adtak elő sokak számára kedves karácsonyi dalokat vagy szavalatokat. A műsort követően Iványi László katolikus esperes plébános osztotta meg a vendégekkel ünnepi gondolatait, majd vezette el a színpad mellől a lángot a város adventi koszorújáig.

– Advent utolsó vasárnapjához érkeztünk, még egy kis idő és végre a karácsonyt ünnepelhetjük. A negyedik gyertya lángja, melyet most meggyújtunk az adventi koszorún, a Megváltó közeledését, érkezését jelzi. Az ő jelenléte testvéri közösséget, barátságot teremtő jelenlét. Ennek a karácsonyi együttlétnek a reményében gyújtjuk most meg az utolsó gyertyát.

Sok honfitársunk sajnos nem érhette meg az idei karácsonyt, mert elvitte őket a világjárvány, rájuk is gondoljunk szeretettel, egy icipici csendet tartva. Szeretettel és hálával gondoljunk az orvosokra, az egészségügyben, kórházakban dolgozókra, akik emberfeletti munkát végeztek, végeznek és végezni is fognak az ünnepek alatt is értünk. És gondoljunk azokra, akik a biztonságunkra vigyáznak az ünnepek alatt is. Minden magyar honfitársunkat zárjuk a szívünkbe, mert valami jót mindenki tett, tesz vagy tenni fog – hangsúlyozta.

Mint mondta, az egyik hittanos gyermeket kérdezték meg egyszer korábban arról, mit tetszik neki a karácsonyban. Nem a csillogó karácsonyfát, nem is az ajándékokat emelte ki, hanem azt, hogy karácsonykor szülei nem veszekszenek. Ez is rámutat arra, hogy a karácsony összehoz bennünket, a karácsonyban összeér ég és föld, Isten és ember szeretete és nem lenne hátrány, ha ennek az ünnepnek a hangulatát át tudnák vinni az emberek a mindennapjaikba is.

Ezt követően a rendezvény vendégei a Polgármesteri Hivatal előtti koszorúhoz siettek, ahol az eddigi három gyertya mellett végre láthassák a negyedik fellobbanását is. Az ünnepélyes pillanatokat követően azonban még nem ért véget a rendezvény, hiszen a Budapest Bár folytatta az adventi koncertsorozatot. A csapat eredetileg egyetlen lemezre állt volna össze több mint 10 évvel ezelőtt. Végül azonban úgy alakult, hogy azóta is sikerrel lépnek fel színházakban, fesztiválokon, koncertpódiumokon. Orosházán is nagy sikert arattak, méltóképpen lezárva az adventi programokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.