- hirdetés -

Immár hatodik alkalommal rendeztek a hétvégén Békéscsabán vers- és prózamondó versenyt Józsa Mihály emlékére. A megmérettetésen részt vett kollégánk, Csányi József is, aki ezúttal az előkelő harmadik helyet szerezte meg a felnőtt korosztályban.

A nívós eseménynek, csakúgy mint az előző években a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, a versenyt a Féling Színház Kulturális Egyesület szervezte. Az idei már a hatodik alkalom volt, hogy így tisztelegtek Józsa Mihály emléke előtt, igaz az előző, ötödik megmérettetést a tavalyi járványhelyzettel kapcsolatos korlátozások miatt idén június elején pótolták.

– Az egyesület tagjai baráti és munkakapcsolatban álltak Józsa Mihállyal, ők indították el ezt a kezdeményezést, ami nagy örömünkre egyre inkább országossá válik. A felhívást országos felületeken is közzétették a szervezők, így nemcsak a megyéből, hanem akár a fővárosból vagy Egerből is érkeztek résztvevők – mesélte a zsűri elnöke, Imre Julianna.

Elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is két kategóriában, a diákok és a felnőttek közt indulhattak versenyzők, utóbbiban a legfiatalabb résztvevő 19 éves volt, míg a legidősebb a 70-es éveiben járt. A diákok között leginkább a 9-10. osztályosok próbálták ki magukat, a végeredmény kialakítása mind ebben a korosztályban, mind a felnőttek között nehéz feladatnak ígérkezett.

– A felnőtteknél legszívesebben három első helyezést is kiosztottunk volna, bizonyos szempontokat nagyon át kellett nézni, hogy megszülessen a végeredmény. Ebben a korcsoportban végül az első három helyezettnek adtunk át díjat, két versenyzőnek pedig különdíjat, míg a diákok között végül egy első és második helyezés született.

Kollégánk ismét egy Arany János költeményt választott, ezúttal a Walesi bárdokat (Fotó: Takács Csaba)

Összességében nyugodtan mondhatjuk, hogy tovább nőtt a verseny színvonala, idén nagyon tehetséges előadókkal és fantasztikusan előadott versekkel találkozhattunk. Mindenképpen kiemelném azt a közösségformáló erőt, ami az idei rendezvényt jellemezte, örömmel láttuk, hogy a versmondók érdeklődve nézték versenytársaik előadásait is, valamint hogy egy költemény mindkét kategóriában előfordult – tette hozzá.

Kollégánk, Csányi József barátja és munkatársa volt Józsa Mihálynak, így számára nem is volt kérdés, hogy minden évben részt vesz az eseményen. Kezdetben nézőként tekintette meg az előadásokat, tavaly azonban ő is színpadra állt. Akkor Arany János versét, a Fülemülét adta elő, amivel az első helyezést szerezte meg. Idén ismét egy Arany-költeményt választott.

Csányi József ezúttal a harmadik helyen zárt (Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ)

– Idővel a főszervező, Steinwender József biztatott, hogy ha úgyis mindig itt vagyok, miért nem teszem magam próbára. Ez tavaly meg is történt és nagyon boldog voltam, hogy az egykori kedves barátom emlékére szervezett versenyt sikerült megnyernem. Idén ismét Arany János egyik művét választottam, a Walesi bárdokat, amit egy jól mondható, sok lehetőséget hordozó költeménynek tartok. Idén is nagy élményben volt részem, ezúttal a harmadik helyet sikerült megszereznem – árulta el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.