- hirdetés -

Az esős idő sem tántorította el az érdeklődőket, hogy november 28-án részt vegyenek az idei első adventi gyertyagyújtáson. Az advent és az egyre közelgő karácsony alkalmából ezúttal a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulói adtak elő ünnepi műsort, de a Fool Moon együttes is fellépett a város főterére szervezett programon.

A kedvezőtlen, esős időjárás ellenére sokan választották délutáni, kora esti programjuknak az idei év első adventi gyertyagyújtását. Sokan használták a jégpályát, mások pedig kürtöskalácsért, édességekért vagy az adventi időszakban nélkülözhetetlen teáért és forralt borért álltak sorba. A Rotary Klub csapata a koronavírus által érintett területek számára gyűjtött adományokat.

A város adventi koszorúja idén hagyományos karácsonyi színekben pompázik. Kálmán László, az Oros-Haza Baráti Kör elnöke elmondta, mivel a járványhelyzet miatt bizonytalanság övezte az adventi rendezvényeket, ezért idén a szavazás a koszorú színéről elmaradt.

– Bízunk benne, hogy így is el fogja nyerni mindenkinek a tetszését, hiszen olyan hagyományos karácsonyi színeket választottunk, mint például az aranysárga vagy a bordó, de zöldet is tettünk bele. 14 év rutinjával építettük meg az idei koszorút Gellértegyházán. A Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. biztosította hozzá a fákat és szállította a helyszínre, a 60 centi magas gyertyák pedig Budapesten készültek el. Idén fiatal önkéntesek is segítették a munkánkat, amit ezúton is szeretnénk nekik megköszönni – mondta.

Az ünnepi műsor keretében először a Vörösmarty Mihály Általános Iskola emelt szintű ének-zenei tagozatos, 3-4. osztályos tanulói léptek fel. Nagy szeretettel és lelkesedéssel készültek az első idei adventi gyertyagyújtásra, ahol egy kedvenc karácsonyi dalaikból készített összeállítással érkeztek felkészítő tanáruk, Tóth Margit vezetésével. Ezt követően dr. Duray Gergő, a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet főigazgatója osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait.

– Jól emlékszem azokra az estékre, amikor a karácsony előtti időszakban szüleimmel és bátyámmal együtt ültünk otthon az asztal körül és beszélgettünk. Nagy kincs volt ez, hiszen édesapám és az édesanyám orvosként sokat dolgozott éjszaka is, a család nem tudott mindig együtt ünnepelni. Az együtt töltött alkalmak igazi ünnepek voltak. A pandémia miatt egy évvel ezelőtt nem volt az igazi a karácsony, hiszen a járvány alapjában változtatta meg a mindennapjainkat, gondolkodásunkat.

A vírus most is itt van köztünk, sajnos sokan lesznek ismét olyanok, akik egyedül kell, hogy töltsék az ünnepeket. Gyújtsuk meg az adventi koszorú első gyertyáját azokért, akik most is egyedül, családjuk nélkül, nehézségekkel küzdve élnek. Azokért a betegekért, akik ezekben a percekben is kórházi ápolásra szorulnak, hogy mielőbb meggyógyuljanak, valamint a kórházban dolgozó kollégáimért, akik lassan 2 éve folyamatosan helyt állnak a betegágyak mellett, valamint az irodákban, műszaki részlegen dolgozókért, hogy a rengeteg nehézség ellenére felemelt fejjel, kitartással tudják végezni áldozatos munkájukat – hangsúlyozta.

Ezt követően a rendezvény vendégei a Polgármesteri Hivatal előtti koszorúhoz siettek a néhai kiváló színművész Szabó Gyula hangjával kísérve, Ady Endre Karácsonyi regéje szólt ugyanis a háttérben. Az ünnepélyes pillanatokat követően sem volt még vége a rendezvénynek, a Fool Moon együttes fellépése következett. A pop-acapella stílusban éneklő csapat tagja Wodala Barnabás elmondta, ugyan jártak már korábban Orosházán, amikor a Filharmónia Magyarország megbízásából általános- és középiskolásoknak is tartottak rendhagyó énekórát, hagyományos koncerten azonban most lépnek fel először a városban.

– A csapat Szegeden alakult, több mint 20 évvel ezelőtt és korábban mindannyian énekeltünk kórusban, ami tulajdonképpen szintén felfogható egy acapella csapatnak, csak nagyobb létszámban és komolyzenét énekelve. Így mindnyájukban megvolt kórustagként, zeneszerzőként az a vágy, hogy ezt kisebb létszámban és könnyűzenével is megcsináljuk.

Mozgalmas évek állnak mögöttünk, de 2021-ben a pandémia kissé lefékezett minket, így az elmúlt időszakban inkább házi körülmények között készítettünk videoklipeket, illetve más egyéb átiratokat. A mára tervezett műsorunk se nagyon változik a megszokotthoz képest, de persze az ünnep alkalmából készültünk karácsonyi dalokkal is – tette hozzá.

Az adventi ünnepségsorozat december 5-én folytatódik majd a város főterén, többek között a Székács József Evangélikus Iskola fellépésével és Kovácsovics Fruzsina koncertjével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.