- hirdetés -

A gyorsan változó időjárási körülmények ugyanilyen gyors azonnali alkalmazkodást igényelnek a közlekedőktől – hívta fel a figyelmet Kis Rozália, az Orosházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója. Ebben az időszakban jóval nagyobb türelem szükséges. A rendőr főhadnagy néhány tanácsot is adott, hogyan kerülhetjük el a baleseteket az őszi-téli időszakban.

Az ősz beköszöntével rövidülnek a nappalok és ködösek, párásak, hidegek a reggelek. Ezek a környezeti változások a gépjárműveket és azok vezetőit is próbára teszik.

– A mínuszok előtt a gépjárművek téli felkészítése során az évszaknak megfelelő gumiabroncsok felszerelése, a fagyálló folyadék és az ablaktörlő lapátok ellenőrzése, az ablaktörlő folyadék téliesítése mind nagyon fontos. Ide tartozik még a világító és jelzőberendezések indulás előtti ellenőrzése és tisztán tartása – hangsúlyozta Kis Rozália.

Kis Rozália (Archív fotó)

Ebben az évszakban a legnagyobb veszélyt a szitáló esőtől, a lehullott levelekre eső csapadéktól és a munkagépek által az útburkolatra felhordott sártól csúszóssá váló utak jelentik.

Éppen ezért különösen fontos a biztonságos követési távolság és az előzési szabályok maradéktalan betartása. Kis Rozália szerint mindig mérlegeljünk, hogy esős, havas időben valóban szükséges-e előzni. A biztonságos sebesség – akár a megengedett sebességhatár alatt – megválasztása is a járművezető felelőssége.

Mindig mérlegeljünk, legyünk türelmesebbek ebben az időszakban (Archív fotó)

– Lakott területen belül és kívül is lehetnek olyan lefagyott útszakaszok, amit a vezető az autóból nem észlel és arra ráhajtva megcsúszhat. A gépjármű ilyenkor irányíthatatlanná válik és egy hirtelen fékezés és kormánymozdulat is komoly sérüléssel járó balesethez vezethet – mutat rá Kis Rozália, hozzátéve ez az időszak több türelmet igényel a gépjárművet vezetőktől.

A biztonsági öv életet menthet

– Használjuk a passzív biztonsági eszközöket (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer), hiszen jogszabály kötelezi erre a vezetőket, de ami még fontosabb, hogy egy esetleg bekövetkezett baleset során életeket is menthethetnek – nyomatékosította Kis Rozália.

A gépjárművezetők mellett a közlekedésben résztvevő többi szereplő is tehet azért, hogy biztonságban, balesetmentesen hazaérjen a nap végén. A szürkületi időszak kitolódásával kiemelten fontos a gyalogosok és kerékpárosok láthatósága.

Csak és kizárólag megfelelően felszerelt és működő világítással rendelkező biciklit használjunk. A sötét színű, szürke ruházatban közlekedők kevésbé észrevehetők, ilyenkor érdemes a különböző láthatósági kiegészítő eszközöket – láthatósági mellény, fényvisszaverő pánt – használni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.