- hirdetés -

Olvastak, mert írtak és zenéltek, mert voltak dalaik. Az írónál is volt gitár és a zenész is olvasott – Ismét egy barátjával, ezúttal Beck Zoltánnal közös pódiumesttel örvendeztette meg az orosháziakat november 16-án, a Petőfi Művelődési Központban Grecsó Krisztián.

Grecsó Krisztián nem először járt már Orosházán, de elmondta, mindig a legnagyobb örömmel érkezik városunkba és Békés megyébe. A 2019-es évben például két alkalommal is fellépett a Petőfi Művelődési Központban, Hrutka Róberttel a Libikóka, Szabó Balázzsal pedig a Múzsasírató című esttel örvendeztette meg a közönséget. Ezúttal Beck Zoltánnal közösen érkezett, az esemény a Hoztunk magunkból valamit címet viselte.

– Nekem mindig egy hazatérés Békés megyébe jönni. Dolgoztam napilapos újságíróként annak idején Békéscsabán, beszánkáztuk a megyét, de a magán, a baráti kapcsolataim is ide a környékre kötnek. És ahogy tapasztalom, ezt Orosháza is viszonozza, hiszen máshol még nem volt ennyi fellépésem. Zolival már egyébként 10 éve dolgozunk együtt közösen egy Rájátszás nevű produkcióban. Ez egy alkotóműhely, első ránézésre zenekar, ahol énekelt verseket hozunk létre, frontemberek, dalszerzők és költők társulnak.

Már több, mint 10 éve dolgozik együtt a két szerző (Fotó: Horváth Bence)

Elkezdtünk úgy dolgozni a szövegekkel, meg dalokkal, hogy továbbírjunk mondjuk egy Pilinszky-hagyományt vagy éppen egy Weöres Sándort. Olyan továbbvihető hagyományokat, melyek a magyar költészet klasszikusainak számítanak. Nagyon lelkes olvasónak és egyben szerkesztőnek számítunk, folyamatosan viszonyítjuk, rávetítjük a szövegeket egymásra, ez mindkettőnk közös mániája. Összeraktuk ezt a műsort, mert erős a mondanivalónk a világról, amit szeretnénk közösen elmesélni – mondta Grecsó Krisztián.

Elmondta, maga a költészet már fiatalabb korában is az élete része volt, hiszen jelent meg neki verseskötete annak idején Békéscsabán, majd hosszú idő után alakult úgy az élete, hogy „két irányból is támadt”. Az egyik ilyen irány a zene volt, a másik viszont egy jóval nehezebb ügy, hiszen az életének az alakulásával volt kapcsolatban.

Beck Zoltán először lépett fel Orosházán (Fotó: Horváth Bence)

– Amik történtek velem, azok nem elmesélhetően lettek volna érdekesek, hanem hogyha arról beszélek, ami éppen bennem zajlott közben. És ehhez a vers sokkal komolyabb segítőtárs volt mind a nehéz időszakban, mind a nagyobb örömöknél – tette hozzá.

Alkotótársa, Beck Zoltán Krisztiántól eltérően először lépett fel Orosházán, de nagy izgalommal tekintett az előadás elé. Ő is hasonlóképpen fogalmazott, mint mondta, a versek nem csupán úgy működnek, hogy egy lapra írva olvassuk azokat, hanem úgy is, hogy hangoznak. Olykor úgy hangoznak el, hogy mondani kell, olykor úgy, hogy énekelni.

Grecsó Krisztián gyakori vendégnek számít Orosházán (Fotó: Horváth Bence)

– Amikor Krisztiánnak megjelent a Magamról többet című kötete, ahhoz építettük fel ezt a műsort, egy kicsi áthallással a Vera című regényéhez. Megírtuk, majd sajnos nem tudtuk eljátszani, hiszen akkor jött az első nagyobb covid-hullám. Most sokasodtak meg igazán a fellépések, de ez nem baj, hiszen hosszabb távra is tervezünk a darabbal – árulta el.

Hozzátette, hosszú-hosszú ideje dolgoznak már együtt a Rájátszásban, sok mindent gondolnak hasonlóan, így él azzal a bátorsággal, hogy kijelentse, ennek a barátságnak is a lenyomata a közös estjük. A Hoztunk magunkból valamit pedig az orosházi közönség tetszését is elnyerte, akik érdeklődve hallgatták meg az előadást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.