- hirdetés -

Az üzemanyag árának emelkedése a gazdaság és életünk minden elemére kihatással van. Különösen igaz ez, ha az emelkedés folyamatos és az ár lélektani határokat is átlép.

Az elmúlt hetekben meredeken szökött az egekbe a benzin és a gázolaj ára. Átlépte az ötszáz forintos, lélektaninak mondott határt és úgy látszik, meg sem áll az emelkedés.

Ebben a stratégiai pillanatban hozott döntést a kormány és az üzemanyagok kiskereskedelmi árát 480 forintban maximalizálta.

Megkérdeztük a gazdaság néhány szereplőjét, mi a véleménye a döntésről. Megszólal a mezőgazdasági vállalkozó, a gépjármű oktató és a teherfuvarozó.

Benkő Lajos két vállalkozása is érintett a kérdésben

(Archív fotó: OrosCafé)

– Mint mezőgazdasággal foglalkozónak, nagy jelentősége van számomra az üzemanyagár befagyasztásának. Az őszi vetések mélyszántás idején van szinte a legtöbb fogyasztásunk. Ez így jelentősen kedvezőbb számunkra, még akkor is, ha a mélyszántás befejeztével a gépek leállnak és a téli időszakban szerény mértékű az üzemanyag felhasználás. A lakosság szempontjából is jó és hasznos dolognak tartom. A másik cégünk is nagyon sok üzemanyagot használ. A vágóhídról heti három alkalommal járunk Budapestre nagy autókkal és a megyében is terítik a húst a gépjárműveink. Örülünk a kormányzati intézkedésnek, hisz a hozzánk hasonló kis cégek nem emelhetnek a hús árán. Azt a Nyugat-Európai, főként a német, holland, spanyol piac szabályozza.

Duna András gépjármű oktató is helyesli a kormány döntését

(Fotó: Horváth Bence)

– Az üzemanyagárak eddig is nagyon feszegették az emberek tűrőképességét. Úgy gondolom, hogy ez egy helyes döntés volt a kormánytól. A viszonylag alacsonyabb Békés megyei jövedelmekhez képest így is nagyon magas az üzemanyagár. Nekünk gépjármű oktatóknak is hatalmas terhet jelentett az elmúlt hónapok meredek emelkedése, hisz ez heti szinten is tíz-tizenötezer forint plusz költség, amit nem tudunk teljes mértékben a tanulókra hárítani.

Lénárt Sándor teherfuvarozóként, darusként dolgozik, az ő számára is megnyugtató a maximalizált árszint

(Fotó: Horváth Bence)

– Az emelkedett üzemanyagár, mint mindenkit, engem is érzékenyen érintett. A megnövekedett költségek miatt a fuvardíjakat emelni kellett, de teljesen nem lehet a megrendelőkre hárítani. Ezen a terhen közösen osztoztunk velük. Úgy gondolom, hogy a kormánynak lépnie kellett és jól tették, hogy léptek. Azon, hogy ezt időben tették-e, illetve, hogy ezt ily módon kellett-e, lehet vitatkozni, de az üzemanyagárak általános árfelhajtó hatása miatt mindenképp lépniük kellett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.