- hirdetés -

Már csak öt napja van a vállalkozóknak, őstermelőknek és áfás magánszemélyeknek arra, hogy kiegészítsék a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített bevallási tervezetet vagy, hogy saját maguk töltsék ki és küldjék be a 19SZJA nyomtatványt.

Az őstermelők, áfás magánszemélyek és vállalkozók (kivéve akik a teljes adóévben eva vagy kata szerint adóztak) részére készített bevallási tervezet csupán egy ajánlat, ami nem válik automatikusan bevallássá. Ezeket a tervezeteket ezért ki kell egészíteniük a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel, fizetési kötelezettségekkel.

Ha ezt nem teszik meg, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az automatikusan nem válik személyijövedelemadó-bevallássá. Az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóbevallási tervezet viszont nem tartalmazza a nem kifizetőtől származó bevételeket, jövedelmeket, valamint az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéhez kapcsolódó adatokat, melyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. Az adóbevallási tervezet ezért csak ajánlatként segít a bevallásban.

Az őstermelők számára emellett fontos változtatás, hogy az idei évtől kezdve a szociális hozzájárulási adót a személyi jövedelemadó-bevallásban kell bevallaniuk. Az adókulcs 2019. július 1-jei csökkenéses miatt visszajáró összeget is a bevallásban tudják visszaigényelni az év közben megfizetett szociális hozzájárulási adóból.

Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele a tavalyi évben nem haladta meg a 600 ezer forintot és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania. Az őstermelő ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is jelezheti.

Abban az esetben, hogyha az egyéni vállalkozó (az egész évben eva vagy kata alá tartozók kivételével), az őstermelő vagy az áfás magánszemély elmulasztja május 20-ig a módosítást, kiegészítést vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV 15 napos határidővel hívja fel a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

A NAV központi ügyfélszolgálatai május 11. és május 20. között minden nap 8:30 és 16 óra között tartanak nyitva. A NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon május 11. és 20. között hétköznapokon 8:30 és 20 óra között, míg május 16-án szombaton 8:30 és 13:30-ig kérhető a személyi jövedelemadó-bevallással és bevallási tervezettel kapcsolatos általános tájékoztatás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.