- hirdetés -

Idén is végeznek majd gallyazási munkálatokat Orosházán az NKM Áramszolgáltató megbízásából. A helyiek maguk is gondoskodhatnak saját fáikról. Arra kérnek mindenkit, hogy a letett gallyakhoz ne hordják ki a saját gallyaikat.

Ebben az évben is elrendelte a fák metszését az NKM Áramszolgáltató. A munkálatok november 15-én kezdődnek majd és várhatóan négy hétig tartanak. A munkálatok elvégzése nélkül ugyanis a vezetékre dőlő fák vagy leszakadt ágak akár több napos áramszünettel járó üzemzavart okozhatnak, balesetveszélyt jelenthetnek.

A feladatokat ilyenkor Orosházán két ütemben végzik el. Először a földről és kosaras autókból láncfűrésszel levágják a vezetékhez nyúló ágakat, majd a második ütemben szállítják el a nyesedéket a közterületről. A levágott gallyakat legkésőbb öt napon belül szállítják el, míg külterületen a terület tulajdonosának kell gondoskodnia erről.

A vezetékre dőlő fák vagy leszakadt ágak komoly károkat okozhatnak (Fotó: Horváth Bence)

Érdemes a jogszabályban megjelölt biztonsági távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, melyeknek a magassága nem veszélyezteti az elektromos hálózatok biztonsági övezetét. A szélső vezetéktől a következő távolságokban nem lehet faág vagy növényzet:

Kisfeszültségű (0,4 kV-s) csupasz hálózat esetén: 1 méter
Kisfeszültségű (0,4 kV-s) szigetelt hálózat esetén: 0,5 méter
Középfeszültségű (20-35 kV-s) hálózat esetén: külterületen 5 méter, belterületen 2,5 méter
Nagyfeszültségű (120 kV-s) hálózat esetén: kül- és belterületen egységesen 13 méter

Hálózatüzemeltetési és nem esztétikai szempontok alapján végzik majd a munkát (Fotó: Horváth Bence)

Az ingatlantulajdonosok akár maguk is elvégezhetik azoknak a fáknak a metszését, melyek nem felelnek meg a szabályoknak, a szolgáltató erre az időszakra térítésmentesen biztosítja a hálózat áramtalanítását. A gallyazást végző cég, a Feed-Org Bt. ügyvezetője elmondta, hogy a munkálatok során elsősorban a hálózatüzemeltetési és nem a szépészeti szempontokat tartják szem előtt.

– Három főbb szempont alapján végezzük el a munkát: élet- és balesetvédelem, a lakosság biztonságos áramellátása és vagyonvédelem, amibe beletartozik a vezetékek védelme is. Arra kérünk mindenkit, hogy ami gallyakat leteszünk, ne hordják oda a sajátjaikat, mert azt nem visszük el, ez a tavalyi évben is okozott problémát. A fás szárú növények védelmét, jólétét, gondozását biztosítani kell, ebbe a gondozásba pedig a metszés is beletartozik – tette hozzá Pertich Antal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.