- hirdetés -

Egy előadássorozatot indított az orosházi Dr. László Elek Kórház Egészségfejlesztési Irodája. A művelődési központban megtartott első alkalom során az általános betegjogokról tájékozódhattak a résztvevők.

Az egészségügyi ellátás igénybevétele mindennapjaink részévé vált, különösen a jelenlegi vírushelyzetben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek az ellátás során felmerült jogosultságaikkal, illetve jogi lehetőségeikkel.

– Az orosházi kórház Egészségfejlesztési Irodájának programsorozatának, az EFI estéknek az első alkalmán vagyunk. A betegeket szeretnénk tájékoztatni arról, hogy milyen jogaik vannak, amikor orvoshoz fordulnak – nyilatkozta az OrosCafénak dr. Orvos Nelli, a Dr. László Elek Kórház egészségügyi szakjogásza.

Fotó: Horváth Bence

A közel egy órás előadás során többek között a résztvevők körül járták a kapcsolattartáshoz, valamint a tájékoztatáshoz való jog kérdéskörét, megtudták azt is, hogy milyen esetben van joga elhagyni a kórházat egy betegnek, illetve tájékozódtak arról, hogy milyen esetben tagadhatja meg egy orvos a betegellátást.

– Fontos kérdésként szokott felmerülni az, hogy az egészségügyi ellátás megtagadható-e az orvos, egészségügyi dolgozó részéről. A válasz igen, ennek több csoportja van. Van olyan, hogy már a vizsgálat megkezdése előtt megtagadható. Például egy súlyosabb állapotban lévő beteghez kell menni, de ebben az esetben egy másik orvoshoz kell iránytani, tehát érvényesül az, hogy nem hagyható ellátás nélkül a beteg – mondta el előadásában Orvos Nelli.

Elhangzott tovább, hogy meg kell tagadnia az ellátást egy orvosnak, ha maga sincs a vizsgálathoz megfelelő állapotban. Például maga is rosszul van, nem tudja megfelelő szinten elvégezni a munkáját, illetve a kért vizsgálat szakmai, illetve jogi szabályokba ütközik.

Az EFI Est-sorozat november 3-án folytatódik, amikor a cukorbetegségről lesz szó. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációs jegy váltása szükséges, amit az érdeklődők megválthatnak a Művelődési Központ Információs pultjánál. További részletek az EFI Facebook-oldalán olvashatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.