- hirdetés -

Az időseknek tartottak előadásokat és adtak hasznos tanácsokat az elmúlt napokban a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei, vagyonvédelem és áldozatvédelem témakörében. A legfontosabb tudnivalóknak jártunk utána Kis Rozália rendőr-főhadnagy segítségével.

– Október 1-e az Idősek Világnapja, ebből az alkalomból szerte a megyében, így Orosháza területén is több idősek otthonában és idősek klubjában tartottunk felvilágosító előadásokat. Annak a korosztálynak, akik egészségi állapotuknál vagy élethelyzetüknél fogva esetleg nem ismerik fel azokat a helyzeteket, amikor bűncselekmény áldozatává válhatnak, vagy ha fel is ismerik, nem biztos, hogy tudnak ennek megfelelően viselkedni vagy reagálni.

Épp ezért olyan tanácsokat szeretnénk nekik adni, mellyel megelőzhetjük, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak – hangsúlyozta Kis Rozália.
Elmondta, leginkább a trükkös tolvajok és a csalók tudják az idősebb vagy szépkorú személyeket kihasználni váratlan felbukkanásukkal.

Fontos, hogy az érintettek semmiképp ne engedjenek be számukra idegen embereket se a lakásukba, se a házukba vagy az udvarra, hiszen ilyenkor már ott van a lehetőség a csalók számára, hogy körbenézzenek, hogy az idősek kiszolgáltatva legyenek nekik. 

A közüzemi szolgáltatók a mérőórák leolvasási időpontjait előre közlik, a leolvasók pedig visszatérítést készpénzben nem visznek a házhoz, az esetleges túlfizetéseket a cégek a későbbi számlákon írják jóvá. A lakásuk ajtaját, a házuk kapuját tartsák zárva akkor is, amikor otthon vagy az udvaron, a kertben vannak. Ha utcára nyíló ablakon szellőztetnek, maradjanak abban a szobában, ahol kinyitották az ablakot, rövid időre se hagyják őrizetlenül a helységet.

A házaló árusokat se engedjék be, ne vegyék elő előttük az összes megtakarított pénzüket. Ha úgy látják, hogy kedvező ajánlatot kaptak, akkor hívják vissza az árust egy későbbi időpontra, amikor gyermekeik, unokáik vagy a szomszédok is ott vannak. Tüzelőt is lehetőleg csak telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégektől, vállalkozásoktól vásároljanak.

– A fiatalabb korosztálynak is nagy szerepe van abban, hogy az idősebbek (például a családtagjaik) felismerjék ezeket a helyzeteket, mondják el nekik többször is, hogy ilyenkor mi a teendő. Meséljék el nekik, hogy milyen esetekről olvastak vagy hallottak korábban, mi történhet akkor, ha idegeneket beengednek vagy ismeretleneknek beszélnek az anyagi helyzetükről, személyes dolgaikról – tette hozzá Kis Rozália.

Hozzátette, fontos, hogy az idősek tudjanak arról is, hogy ha baleset történik velük vagy bűncselekmény áldozataivá válnak, a 112-es segélyhívó számot a nap 24 órájában díjmentesen hívhatják.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.