- hirdetés -

Három időpontban 19 intézmény több mint 1100 óvodása és kisiskolása láthatta tegnap a Mazsola és Tádé című bábjátékot a Petőfi Művelődési Központban. A Fabula Bábszínház hozta el Orosházára a darabot, és bizonyította be az apróságoknak a kedves történet által azt, hogy bár konfliktusok bárhol, bármikor adódhatnak, attól még családban élni, testvér mellett felnőni jó.

A Micimackó bérlet második előadását orosházi és környékbeli, kardoskúti, mezőhegyesi, csorvási és tótkomlósi iskolások és óvodások tekinthették meg október 11-én a művelődési ház színháztermében. Bálint Ágnes klasszikusáról F. Nagy Eszterrel, a Fabula Bábszínház egyik tagjával beszélgettünk.

A kis ovisok mozdulatlanul ültek az óriási székekben, annyira lekötötte őket a darab. Pedig nem is az ő, sőt nem is az én korosztályom, hanem egy még korábbi generáció nőtt fel Bálint Ágnes ezen klasszikusán. Hogy lehet az, hogy ezt az öt évtizeddel ezelőtt megjelent mesét ma is ennyire élvezik a gyerekek?

– A Mazsola és Tádé örök. Mi is, és bizonyára a gyerekek is azért szeretik, mert ez egy örök érvényű mese. A Covid időszak után hatalmas boldogság volt a számunkra több száz gyerek előtt megtartani egy olyan előadást, ahol tényleg nagyon figyeltek a gyerekek. A sorok között olvastak, a legapróbb, legrejtettebb, szinte nüansznyi poénokat is élveztek, és ez óriási örömet nyújtott nekünk.

Biztosan azért volt ez így, mert Önök remek hanggal és intonációval szólaltatják meg a karaktereket. Mennyire összeszokott csapat állt a paraván mögött?

– A Fabula Bábszínház idén 30 éves, én az utóbbi tíz évben adtam hozzá a magam szeretetét, lendületét, a szívemet és a lelkemet. Az 1990-es évek elejétől szerepel a repertoárban a Mazsola és Tádé, azóta szórakoztatjuk ezzel a bábjátékkal a publikumot.

Hogyan épül fel a darab?

– Bálint Ágnes könyveinek anyagát felhasználva készült el a bábjátékunk. Az eredeti történet elején még csak Mazsola érkezik meg a tökházba, őt fogadja be Manócska, bábszínházunknak van erről egy külön előadása is. Ez a mai darab viszont egy, a Mazsola és Tádé című könyv anyagából készült válogatás, mely kicsit mozaikszerűen épül fel. Több kis történetet, szemelvényt fűztünk össze és rendeztünk sorba egy család életéből.

Azt gondolom, egy gyermekeknek szóló előadáson kiemelten fontos a kérdés, miszerint milyen értéket közvetít a színpadra vitt történet. Mit vihettek haza ebből a gyerekek?

– Úgy vélem, ráismerésekhez segítette hozzá és tudattalan heuréka-élményhez juttatta őket. Az előadást nézve ott bujkált bennük a gondolat, hogy nekik is van vagy egy kisebb vagy egy nagyobb testvérük, így vagy Tádé vagy Mazsola szerepébe tudtak helyezkedni. A történetet nézve eszükbe juthatott, hogy ők is bántak már hasonlóan a tesójukkal, vagy a tesójuk velük, így rájöhettek, hogy ezek az esetek bárkivel előfordulhatnak. Szeretem a Mazsola és Tádét mint családi, szülői kézikönyvet használni felnőtt szemmel. Szeretem, ahogy Manócska sok-sok türelemmel, furfanggal és kiváló pedagógiai érzékkel egyengeti a gyerekek fejlődésének útját.

Ezen a napon háromszor kerül színpadra Mazsola és Tádé története. Mennyire zsúfolt a Fabula színházasok élete?

– Évente körülbelül 300 előadása van a színháznak, Magyarország különböző pontjai mellett Németországban és Szlovákiában is játszottuk már magyar anyanyelvű közönség előtt. Amellett, hogy járjuk az országo(ka)t, van egy saját kis kőszínházunk is a Ferenciek terén. Több darabot is színpadra viszünk, jellemzően kesztyűbábokkal dolgozunk, mert az évek alatt azt tapasztaltuk, az ovis és kisiskolás korosztálynak sokkal jobban tetszik ez az előadási forma, mint az élő játék.

A Micimackó bérlet folytatódik. Novemberben, a Micimackó Plusz Bérlet részeként Gryllus Vilmos ad gyermekkoncertet a Petőfi Művelődési Központban, decemberben pedig a Holle anyót láthatják a gyerekek a Hókirálynő Meseszínpad előadásában.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.