- hirdetés -

Október 4-e az állatok világnapja, immár 90 éve. Orosházán a Szikhát Kutyamenhely is számos segítséget kapott ebből az alkalomból. Dávid Zoltán polgármester mellett, a Városüzemeltetési Zrt., a Petőfi Művelődési Központ és a Fidesz helyi szervezete is adományozott a menhelynek.

Az állatok és a természet védőszentjének, Assisi Szent Ferencnek halála napja után jelölte ki az egyház október 4-ét az elhunyt szent ünnepévé, majd 1931-ben ez a nap vált az állatok világnapjává.

A helyi állatvédelem egyik oszlopa az immár húsz éve működő idén kitüntetett Szikhát Kutyamenhely, ahol közel 200 gazdátlan kutyáról gondoskodnak. Ezt a munkát támogatva juttatott el adományokat Dávid Zoltán polgármester is.

Magánemberként is, városvezetőként is támogatom az állatvédelmet, Lövei Ferenc képviselőtársam hasonlóképpen szívügyének érzi ezt – írta Facebook-oldalán a városvezető.

Ebből az alkalomból a Petőfi Művelődési Központ is egy jótékonysági felhívást tett közzé: 2021 szeptember 27. és október 8. között várják az adományokat, amelyeket a művelődési központ információs pultjánál adhatnak le az adományozók. Ehhez csatlakozott a Fidesz helyi szervezetének képviseletében, Lövei Ferenc is.

A Városüzemeltetési Zrt. is kivette a részét a menhely támogatásából. Olyan eszközöket ajánlottak fel, amelyek A tereprendezésben, a kennelek tisztításában – főként az őszi idő beköszöntével – nagy hasznukra válnak.

Hálásak a segítségért

Nagyon jó érzés, hogy ennyi segítséget kapunk minden évben – kezdte az OrosCafénak Pukánszki Tamás, az egyesület vezetője.

Elmondta azt is, hogy egy gádorosi óvodás csoport is gyűjtést szervezett, amit azért is tart jó kezdeményezésnek, mert a fiatalokat nem lehet elég korán elkezdeni az állatok szeretetére és tiszteletére nevelni.

– Jelenleg 175 kutya van a menhelyünkön. Pozitívum, hogy az elkóborolt állatokért idén többen jelentkeztek a gazdáik, mint egy évvel ezelőtt. Ennek ellenére sajnos még mindig sok chip nélküli kutyát fognak be önkénteseink Ezt a 160-170 körüli létszámot tudjuk tartani, mert folyamatosak az örökbefogadások is – sorolta Pukánszki Tamás.

A felajánlásokat, önkéntes munkát egész évben szívesen veszik. Az állateledel – konzervek, tápok, kutyaszalámi – mellett tisztítószerek, fertőtlenítők, eszközök is mindig jól jönnek. A tél közeledtével várják a takarókat, pokrócokat a négylábúak ellátásához.

Az idén városi kitüntetésben részesülő egyesület vezetője, családi rendezvények megszervezésére jelenleg nincs lehetőségük, de bíznak benne, hogy jövőre a megszokott sétáltató családi napjukat meg tudják tartani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.