- hirdetés -

A múlt hétvégén immár 22. alkalommal rendezték meg Gyomaendrődön a Nemzetközi Sajt,- és Túró Fesztivált, melyen ezúttal az orosházi Pipitér Sajtműhely is megmérettette termékeit.

Gyomaendrődön nagy hagyománya van a sajtkészítésnek és a tejipari oktatásnak is. Ennek apropóján lett helyszíne a sajt,- és tejtermék készítők megmérettetésének. Mint dr. Székely Nóra, a Pipitér Sajtműhely tulajdonosa elmondta, a rendezvény három részből tevődött össze.

Nem csak a most zsűrizett termékek kiválóak (Fotó: Horváth Bence)

– Második alkalommal ült össze, dr. Kovács Gyöngyi és dr. Mayer Ágnes vezetésével a Sajtakadémia, mely célul tűzte ki a sajtkészítő szakképzés újraindítását, megújítását. Itt nívós továbbképzések is zajlottak. A másik része a fesztiválnak a kirakodó vásár rész, ahol az ország minden tájáról érkező sajtkészítők mutatják be és árusítják termékeiket, a harmadik rész pedig a sajtverseny, a termékbírálat. Idén először, ebbe, a harmadik részbe is elhoztunk négy terméket a napi kínálatból. A dr. Mayer Ágnes vezette zsűri anonim mintákat értékelt, száz pontos bírálati rendszer szerint – mutatta be a rendezvényt Székely Nóra.

A száz pontos rendszerben 85-89 pontig bronz, 90-94-ig ezüst és 95-100 pontig arany minősítést érhettek el a termékek. Az orosházi kisüzem három készítménye, a kávés-málnás krémjoghurt, a sonka sajt és a sajttorta arany minősítést érdemelt ki. A negyedik termék, a rögös túró mindössze egy ponttal maradt el ettől a szinttől és lett 94 egységgel ezüst minősítésű.

Négy termékből három arany és egy ezüst minősítésű (Fotó: Horváth Bence)

– Azért volt számomra fontos, hogy részt vegyek a megmérettetésen, mert így lehet szakértőktől, független véleményt kapni a termékek minőségéről. A legfontosabb természetesen a napi visszajelzés, hogy a vásárló közönség szereti a dolgainkat, de a magam számára fontosnak tartottam, hogy a szaktekintélyekből álló zsűri hogyan vélekedik a munkánkról. Ebből fejlődni, tanulni is tudunk. A bírálati lapon levő megjegyzések segítenek korrigálni a még nem tökéletes részleteket. Az hogy három – kis híján négy – termékünk a legmagasabb szintet érte el, számomra nagy boldogság. Valószínűleg jövőre is elmegyünk – zárja a beszélgetést Nóra.

Mit lehet ehhez hozzáfűzni? Talán annyit, hogy gratulálunk és csak így tovább, az orosházi sajtkedvelők örömére!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.