- hirdetés -

A Táncsics Mihály Gimnázium igazgatóhelyettese, Árusné Erős Krisztina és az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke, dr. Abonyi Lajos értékelte a Német Hét eseményeit.

Szeptember 20-án vette kezdetét Orosházán a Német Hét, melynek keretében idén Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete látogatott a városba. A programsorozat a hétfői napon a nagykövet fogadásával és a megnyitóünnepséggel indult, de az ezt követő napok is bőven tartogattak érdekességeket. A diákok írásbeli versenyeken, német vetélkedőkön bizonyíthatták tudásukat.

Maga a Német Kultúra Hete idén egy kerek jubileumot ünnepel, hiszen a város német nemzetiségi önkormányzata 20 évvel ezelőtt, 2001-ben bővítette az addig egynapos programot egyhetesre az Osztrák Nagykövetség javaslatára. Rotációs rendszerben hozták létre a városban az Osztrák, Német és Svájci Heteket. Az elmúlt húsz évben 14 nagykövetet fogadtak, akik látogatásuk mellett megnyitották a rendezvényt, de rajtuk kívül is érkezett már számos illusztris vendég.

– Én azt gondolom, hogy mind a szervezők, mind a résztvevők nevében mondhatom, hogy egy nagyon szép és tartalmas programsorozaton vagyunk túl. A Táncsics Mihály Gimnázium és azon belül a német nyelvi munkaközösség számára az éves programban ez egy kiemelt jelentőségű rendezvény, hiszen a Német Nemzetiségi Önkormányzattal közösen hosszú évek óta szervezői vagyunk.

A 11. osztályos fiatalok előadása megadta az alaphangot (Fotó: Horváth Bence)

Németország budapesti nagykövete látogatott hozzánk és az iskolavezetéssel történő beszélgetés után a diákjaink vezetésével járta körbe az iskolát, megismerte az itt folyó munkát. A megnyitó után egy vidám jelenetet adtak elő a 11. osztályosok, akik az Oktoberfestre, egy osztálytalálkozót megjelenítve adtak elő egy vidám jelenetet, ez tulajdonképpen megadta az alaphangulatot a hét további eseményeinek is – kezdte beszámolóját Árusné Erős Krisztina.

Kiemelte a másnapi német nyelvi kvízt is, ahol teljesen megtelt a gimnázium zsibongója diákokkal, hiszen 21 háromfős csapat érkezett és adhatott bizonyítékot arról, mennyire ismeri Baden-Würtenberg és Bajorország jellegzetességeit, földrajzát, történelmét. Szerdán és pénteken hagyományosan, az együttműködés keretében előbb a Székács-iskolában volt írásbeli-, majd az Eötvös-iskolában vers- és prózamondó német verseny, melyek idén is jól sikerültek.

Csütörtökön technikai okokból nem tudták megrendezni az általános iskolásoknak szóló kvízversenyt, így a Német Hét a Táncsics Mihály Gimnázium számára igazából most szerdán ért véget.
– Én azt kívánom a résztvevőknek, hogy minél többen életük során eljussanak ezekre a helyekre és a saját szemükkel is lássák ezeket a történelmi, földrajzi és természeti szépségeket. Ha már pár diákban felébresztettük a kíváncsiságot, akkor már elérte a célját a rendezvény – tette hozzá.

Rengeteg csapat versenyzett a nyelvi kvízjátékon (Fotó: Táncsics Mihály Gimnázium)

Dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a célt, amit kitűztek, sikerült megvalósítani.
– Egyrészt a német nagykövet bepillantást nyert a nemzetiségi önkormányzat munkájába, a német nyelvet tanító iskolák munkájába, de kísérőjével, a kultúrreferenssel közösen a megyében zajló nemzetiségi tevékenységekről is tájékoztatást kaptak. Körülbelül 300 résztvevője volt a rendezvénynek, de ez már régen túlnőtte Orosháza határát, olyan településeket tudtunk az elmúlt években bevonni a munkába, mint Békéssámson, Elek vagy Vésztő – árulta el.

Bízik benne, hogy a diákok is pozitív élményekkel zárták a hetet, annak ellenére, hogy idén nem a megszokott időpontjában, tavasszal rendezték, hanem az iskolakezdés után nem sokkal. A nagykövet is megköszönte levelében a lehetőség mellett azt is, hogy beszélgetést folytathatott a német nemzetiségi önkormányzatok tagjaival, de az országos német szaktanácsadó is Orosházán járt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.