- hirdetés -

Véget ért az előválasztás, szeptember 28-án este lezárták az urnákat. A számlálás a vártnál lassabban halad, ezért egyelőre nem tudni, hogy ki lesz az ellenzéki jelölt Békés megye 4-es számú választókerületében.

Több mint hatszázezren, egészen pontosan 633 811-en vettek részt az előválasztáson – olvasható az Előválasztás 2021 nevű Facebook-oldalon.

A szeptember 18-ai technikai problémák után, szeptember 20-án reggel hét órától már gond nélkül elstartolt az ellenzéki előválasztás. A leállás miatt két nappal kitolta a határidőt az Országos Előválasztási Bizottság, tehát egészen szeptember 28-ig volt lehetőség a szavazásra.

Fotó: Horváth Bence

A két helyi jelölt, a Demokratikus Koalíció, az LMP és az MMM támogatását élvező jobbikos dr. Szabó Ervin és az MSZP-P pártszövetséget, valamint a Momentumot a háta mögött tudó dr. Szelényi Zoltán is úgy gondolta, hogy a kezdeti nehézségek nem veszik el a választók kedvét a szavazástól.

Az adatokért megkerestük az Országos Előválasztási Bizottságot mi is, hogy Békés megye 4-es számú választókerületében, illetve azon belül Orosházán mennyien szavaztak. Választ egyelőre nem kaptunk, amint megérkezik természetesen közzétesszük.

Kedden este mindkét jelölt megköszönte azoknak, akik szerepet vállaltak az előválasztásban. Legyenek azok választók, vagy a lebonyolításban résztvevők.

– Külön köszönet azoknak akik segítettek az előválasztás lebonyolításában! Ők azok a harcostársaim, barátaim akik fáradságot nem ismerve, hidegben, esőben ott voltak a sátrakban, az utcán mindvégig. Ti vagytok a legjobbak! – írta Facebook-oldalán Szabó Ervin.

Szelényi Zoltán szerint a várakozásnál sokkal nagyobb részvétel jelzi, hogy mennyire várják már az emberek a változást. Úgy véli hatalmas erőpróbája volt ez az ellenzéki összefogásnak, nemcsak technikai, hanem morális oldalról is.

– Ha visszanézek az elmúlt fél évre, örömmel tölt el, mennyien támogatták a kampányomat. Rengeteg lelkes, jó szándékú, tettre kész emberrel találkoztam. Az ő lelkesedésük és bizalmuk adott erőt, hogy helyt tudjak állni – írta Facebook-bejegyzésében Szelényi Zoltán.

Lassabban halad a vártnál a számlálás

Ma reggel 10 órakor országszerte húsz különböző helyszínen indult el a szavazatok összeszámolása. A szavazatszámlálás azonban az előzetesen vártnál lényegesen lassabban folyik – írja az Előválasztás 2021 Facebook-oldal. Ezekkel indokolják:

  • Az általános választásokkal ellentétben itt a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítették. A számlálás alatt a biztosoknak ezt kell ellenőriznie. Ez azt jelenti, hogy ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban „becsippantott” szavazólapokat ekkor „kicsippantják”.
  • Ezen túl a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba. Ezeket viszont a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani

Ezek alapján kijelentették, hogy ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye. Azt is írták, hogy az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt.

Arról, hogy az orosházi kerületben mikor várható eredmény még nem tudni, amint megjelennek az eredmények az OrosCafén is beszámolunk róla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.