- hirdetés -

Minden ősszel visszatérő téma az avarégetés problémája. Nem tudjuk mit mond a törvény, nem tudjuk, milyen helyi szabályozás van érvényben. Orosháza jegyzőjéhez fordultunk tájékoztatásért.

Dr. Burai Mihály kérdésünkre elmondta, hogy ezt a kérdést többszörösen is szabályozták. Van egy alap, törvényi szabályozás és az önkormányzatok, helyi rendelettel módosíthatnak ezen.

Orosháza Város Önkormányzata korábban – 2020. december 31. napjáig terjedően – helyi rendeletben szabályozta az avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat.

2021. január 1. napjával – a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény rendelkezése alapján – a helyi önkormányzati rendelet ezen rendelkezése kivezetésre került. Ez azt jelenti, hogy jelenleg Orosháza Város közigazgatási területén avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó helyi szabályozás nincs. Az említett törvényi módosítással az avar- és kerti hulladék égetés önkormányzati szabályozására vonatkozó felhatalmazás törlésével általánossá vált az avar- és kerti hulladék égetésének a levegő védelméről szóló kormányrendelet szerinti tilalma.

Ne égessük, szedjük a hullott levelet a barna kukákba (Fotó: OrosCafé)

Mindez azt jelenti, hogy a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján az egyes ingatlanok területén, illetve annak használata során keletkezett bárminemű hulladék és avar szabadtéri égetése tilos.

A levelek lehullanak, de az égetésen kívül több lehetőségünk is kínálkozik az eltávolításukra. Először is ott vannak az erre a célra rendszeresített barna kukák. Ha sok a zöld hulladék és a kuka befogadó képessége kevésnek bizonyulna, akkor még mindig ott a komposztáló telep nyújtotta elhelyezési lehetőség. A komposztáló telepen az orosháziak egy köbméter mennyiségig ingyenesen helyezhetik el zöld hulladékukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.