- hirdetés -

Itt az ősz, a gyümölcsök érésének ideje. Körülnéztünk az Orosházi piacon, a kínálatot és az árakat illetőleg is.

Már a kapun belépve látható, hogy a piac kínálata hatalmas, legyen szó zöldségfélékről, gyümölcsökről, virágról, de akár feldolgozott sertéshús termékekről, vagy ruhaneműről.

Ahogyan a tavasszal és a nyáron megjósolták, az idén a gyümölcsök ára magasan maradt. Kisebb jövedelműek számára idén nem igen lesz elérhető pl. a házi szilvalekvár, tekintettel a szilva 300-350 forintos kilónkénti árára. Az alma ára 350-400 forint közt mozog, a körte pedig 650-be kerül.

Annyiba, vagy többe is kerül az alma, mint a banán (Fotó: CSJ.)

Szezonális gyümölcsünkből a szőlőből sok helyen kínálnak. Szerencsére a kereskedőkön kívül a helyi termelők is több standon kínálják terményeiket. Az ár szintén nagy szórást mutat, az apróbb szemű szőlők 380 forintos árától a népszerűbb nagyszemű fajták 900 forintjáig.

Ami a zöldségféléket illeti, az ilyentájt megszokott karfiol dömpinget még nem találtuk a piacon. Van, lehet kapni, 650 forintos kilónkénti áron, de a beözönlő nagy tömeg ideje – amely remélhetőleg az árak mérséklődését is magával hozza – még nem érkezett el.

Nagy szórást mutat a paradicsom ára. 500 forinttól, egészen a fürtös paradicsom 1200 forintjáig. A lecsópaprikát 270 forinttól vásárolhatjuk, a TV paprikát pedig 400-420 forintos kilónkénti áron kínálják.

Orosházi termelők is több standon kínálják a szőlőt (Fotó: CSJ.)

Bőséggel láttunk a tökfélékből is. A padlizsán, patisszon, cukkini, és más tökfélék viszonylag kedvező áron várják a vevőket. A padlizsán 600, a többi 300 Ft körüli áron. Havancsák Erika őstermelő, az Orosházi Kistermelői Csoport vezetője elmondta, hogy bár jóval olcsóbban kínálják ezeket, mint a nagyáruházak, még így is többen sokallják az árat. Szerencsére ők vannak kevesebben, így azért szépen fogy minden.

A mézet és méhészeti termékeket árusító Drahota Andrea örül a hirtelen hűvösre fordult időnek. – Ha hidegebb az idő, sűrűbben kerülnek elő a teás csészék és velük a méz is. Bár csak közepes volt az idei termés, de van minden fajtából bőségesen – teszi hozzá.

Olcsóbb a hagyma, mint Makón

Az orosházi piac ikonikus alakja Tokár Gyula, alias „Zacskós Gyuszi”. Őt is megkérdeztük:

– Az iskolakezdés és az ősz beköszöntével kissé visszaesett a piac forgalma, de ez mindenütt így van. Azért ez az orosházi piac mindig érdekes és tartogat meglepetéseket. Itt fordul elő jelenleg az, hogy a hagyma olcsóbb, mint a makói piacon.

Érdemes tehát kilátogatni és a magyar termelők friss zöldségeiből, gyümölcseiből válogatni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.