- hirdetés -

Kedvenc Békés megyei folyóinkban is hatalmas kárt okoz a robbanásszerűen terjedő invazív halfaj, a busa. Hogyan szabadulhatnánk meg tőle?

A fő probléma ezzel a hallal, hogy táplálékkonkurense sok őshonos halunk ivadékainak. A kikelő őshonos halfajták, ponty, keszegfélék ivadékai planktonokkal táplálkoznak. Ha nagy tömegben van jelen a busa, a „kiürített” vízben nem találnak elegendő táplálékot. A busa visszafogása Magyarországon igazán nem megoldott. Élete során a hazai vizekben akár az egy méteres hosszúságot is elérheti. Jó példát láthattunk a busa hazai mennyiségére a tiszai cián szennyezés idején, amikor ez az invazív faj adta az elpusztult halállomány nagy részét.

A Tiszán elpusztult halak nagy része busa volt (Fotó: agrojager.hu)

A MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Halászati Kutató Központ (AKI-HAKI) évek óta több fronton küzd a problémával: innovatív módszerekkel végzik az állomány pontos felmérését, folyamatosan aktualizálják Magyarország busatérképét, valamint a busa gyérítésére alkalmas fogóeszközöket fejlesztenek.

A szarvasi HAKI szakemberei néhány évvel ezelőtt kezdtek átfogó kutatást a hazai busaállományok jobb megismerése érdekében azzal a céllal, hogy eredményeikkel hozzájáruljanak a populációinak visszaszorításához, ezzel támogatva felszíni vizeink jó ökológiai állapotának kialakulását, valamint a vizek horgászati hasznosításának fenntarthatósági céljait. Emellett a közösségi médiában rejlő lehetőségeket is kihasználva elkészítették és folyamatosan fejlesztik Magyarország busatérképét, melyben egy zárt Facebook csoporton keresztül horgászok is segítik őket. A vizsgálatban emellett feltárják a busák célzott horgászatának fejlesztési lehetőségeit, hogy ezáltal segítsék eltávolításuk mértékét.

A horgász világbajnok, Szilvási Szilárd eredményesen fogja őket (Fotó: horgaszmania.hu)

A busa első csapatait Magyarországra 1963-ban hozták a Szovjetunióból. Elsősorban planktonikus szervezeteket, ezen belül is fitoplanktonokat fogyaszt. Bár eredetileg folyóvízi hal, a nagyobb állóvizekben is jól érzi magát.

A busa húsa egyébként egészséges: telítetlen zsírsavakban gazdag, fogyasztása segít az érrendszeri betegségek megelőzésében. Étkezési halként kedvelt, kellő fűszerezéssel ízletes ételek készíthetők belőle.

Írásunkat támogatta a Kossuth u. 25 sz. alatt (buszpályaudvarral szemben) található Kedvenc és Horgászbolt, ahol egyebek mellett a busa horgászatához szükséges felszerelések, csalik etetőanyagok is nagy választékban kaphatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.