- hirdetés -

Szeptember 20-án vette kezdetét Orosházán a Német Hét, melynek keretében idén Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete látogatott a városba. A hétfői napon a megnyitó ünnepséggel indult az esemény, a későbbi napokban pedig vetélkedők, német versenyek várnak majd a programokon résztvevő diákokra.

Maga a Német Kultúra Hete idén egy kerek jubileumot ünnepel, hiszen a város német nemzetiségi önkormányzata 20 évvel ezelőtt, 2001-ben bővítette az addig egynapos programot egyhetesre az Osztrák Nagykövetség javaslatára. Dr. Abonyi Lajos az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke elmondta, akkor rotációs rendszerben hozták létre a városban az Osztrák, Német és Svájci Heteket. Ezúttal a Német Hetet rendezik meg, a hagyományosan kora tavasszal tartott esemény azonban idén a koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos korlátozások miatt szeptemberre került át.

– Szerencsére az iskolakezdéstől még nem vagyunk annyira messze, de a szervezés így kicsit hosszabbra nyúlt, maga a nagyköveti meghívás már előző év végén megtörtént, de nagy örömünkre szolgál, hogy Johannes Haindl idelátogat hozzánk és hogy az ő magyarországi németségről való tájékozottsága a főváros, Baja vagy Pécs környéke mellett Békés megyével is bővülhet – árulta el dr. Abonyi Lajos.

Szeptember 20-án Johannes Haindl első útja a Polgármesteri Hivatalba vezetett, ahol a város polgármestere, Dávid Zoltán, alpolgármesterei, Bojtor István és Oravecz Nóra, valamint Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte. Bemutatták neki Orosháza történetét, jelenét, sajátosságait, majd ezt követően a Táncsics Mihály Gimnáziumba látogattak el, ahol dr. Blahó János igazgató és Árusné Erős Krisztina igazgatóhelyettes mesélt a nagykövetnek az iskolában zajló munkáról és a német nyelv oktatásáról.

– Csak köszönetet tudok mondani a nemzetiségi önkormányzat és a szervezők munkájához, hiszen a német nagykövet nemcsak Orosházát ismerhette meg, hanem a gimnázium diákjai is elmesélhették neki, hogyan tanulnak németül. Én nagyon bízom benne, hogy ez a látogatás Orosháza érdemeit növeli – nyilatkozta Dávid Zoltán polgármester.

A rendezvénysorozat hétfői programja délután a Német Hét ünnepélyes megnyitójával folytatódott, ahol először Dr. Abonyi Lajos köszöntötte a vendégeket, majd Johannes Haindl nyitotta meg a rendezvényt. A gimnázium tanulói, Szitó Tímea tanárnő felkészítésével egy német nyelvű jelenetet adtak elő, ami egy Oktoberfesten zajló osztálytalálkozót dolgozott fel. A zárszó dr. Blahó Jánosé volt, majd a magyarországi németek himnuszát énekelték el.

– Számunkra megtiszteltetés és szakmai elismerés, hogy egyrészt a helyszínt tudjuk biztosítani, másrészt pedig, hogy a gyerekek a nyelvtudásukat is tudják fejleszteni az iskola német nyelvű bemutatásával, a nagykövet úrral való beszélgetéssel. Ez a program egy élmény is egyben és reméljük, ezen keresztül is továbbviszik Orosháza hírét. Én úgy látom, hogy ez egy óriási lehetőség és örömmel fogadjuk az évek óta tartó korrekt együttműködést, ami erősíti a partnerkapcsolatainkat más intézményekkel is. Ablak a világra és ablak a világnak is, hogy egy intézményben milyen nyelvoktatás is folyik – nyilatkozta az igazgató.

Az igazgató szavait a nagykövet is megerősítette, nyilatkozatában külön kiemelte, hogy milyen felkészülten fogadták és vezették őt körbe a gimnáziumban a diákok, annak ellenére, hogy vannak köztük, akik még csak 1-2 éve tanulnak németül. Mint mondta, nagyon örömmel fogadta ezt a lehetőséget, hiszen az eddig Magyarországon töltött egy éve alatt még kevesebbet ismerhetett meg az országból. Örömét fejezte ki a város nemzetiségi önkormányzatának munkája, valamint a német nyelvoktatás szorgalmazása miatt.

– Egyvalami egyre világosabb: Magyarország nem egyenlő csak Budapesttel, érdemes meglátogatni a vidéki, kisebb városokat is. Nagyon jól érzem magam egyébként Magyarországon, de nyitott vagyok az újdonságokra, azért is látogattam el a mai nap folyamán Orosházára, ahol életemben először járok. Nagyon szívélyes fogadtatásban részesültem, a látogatás minden része pozitív benyomást tett rám. Nagyon szimpatikus, kedves rendezvényben lehetett részünk a megnyitóval is – mesélte.

A hétfői események sorozata végül a megnyitót követően a gimnázium könyvtárában a Békés megyei német nemzetiségi önkormányzatok képviselőivel történő találkozóval zárult. A programoknak ezzel még nincs vége. A következő napokban a diákokra számos német nyelvű verseny és vetélkedő vár még.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.