- hirdetés -

Ötven éve fejezte be az általános iskolát Kardoskúton egy osztálynyi diák, akik szombaton gyűltek össze a jubileumi osztálytalálkozóra.

Csongrádi Pál szervezte a találkozót, tőle kaptuk a meghívást, vele beszélgettünk az osztályról, a régmúltról, az összetartozásról.

Megtudtuk, hogy eddig nem tartották a legtöbb helyen alkalmazott ötéves ciklust, inkább tíz évente jöttek össze, de ezt az ötven éves évfordulót semmiképp sem szerették volna kihagyni.

– Mindenki szívesen találkozik a régi társakkal, a gond inkább az, hogy ki szervezze meg. Huszonöten voltunk az osztályban, sajnos hat régi osztálytárssal már nem találkozhatunk többé. A tizenkilencből azért tizenheten összejöttünk. A beszélgetések során felelevenítjük az emlékeket, csak akkor szomorodunk el kissé, mikor szóba kerül, hogy manapság már nincs oktatás a régi iskolaépületben. Pedagógusaink közül négyen élnek, közülük Csotó-Nagy Istvánné, Klárika néni el is jött ma hozzánk – mondja el a szervező.

Készül a marhapörkölt. Jól néz ki, de ellenőrizni azért kell (Fotó: CSJ.)

Újfehértótól Komlóig, az ország minden tájáról érkeztek a kardoskúti Oncsa-házba a vendégek. Voltak, akik kihagyták az előző találkozót, találkozókat és csak húsz, harminc éve látták egymást. Többen és többször eljátszották az ilyenkor szokásos „társasjátékot”: Megismersz? Nem igaz, hogy nem jövök rá! Csak nem a …? – voltak a sűrűn hallható mondatok.

Körül nézhettek egykori iskolájukban, ahol már nincs tanítás (Fotó: Csongrádi Pál)

Később az osztály és Klári néni, Kardoskút polgármestere jóvoltából megnézhette régi iskoláját, melyet kinyitottak erre az alkalomra.

Közben az Oncsa-ház udvarán elkészült a finom marhapörkölt, elfogyasztása után pedig még sokáig folyt a beszélgetés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.