- hirdetés -

Elérte a célt dr. Szelényi Zoltán jótékonysági kezdeményezése. Több mint hetven kilométert futva gyűjtöttek egy eszközre, amit a Dr. László Elek Kórház gyermekosztályán használnak majd. A jelképes átadóra szeptember 14-én került sor.

Dél-Békés nagyobb településeit futva látogatta meg dr. Szelényi Zoltán. Április óta volt Tótkomlóson, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Battonyán, Magyarbánhegyesen és Medgyesegyházán, összesen több mint hetven kilométert teljesített a traumatológus főorvos.

Mindezt a jótékonyság jegyében tette. Az orosházi kórház gyermekosztályának gyűjtött.

Ennek a jótékonysági kezdeményezésnek az utolsó állomása következett szeptember 14-én. Szelényi Zoltán a Dózsa György utcai Agrárszocialista emlékműtől indulva társaival együtt futott át az orosházi kórházhoz, ahol átadták a hétszázezer forint értékű eszközt dr. Kováts Anikó osztályvezető főorvosnak.

Fotó: Horváth Bence

Megtudtuk, a készülék inkubátorra szerelhető és a ledes lámpáival speciális, állítható erősségű fényt bocsájt ki, ami az újszülöttek bőrében lévő sárgaságot elbontja.

– Ezzel gyakorlatilag megrövidíthető az újszülött kórházi tartózkodási ideje és a közérzetük is gyorsabban javul. Jelenleg egy 6-8 éves gépet használunk, és tudni kell, hogy ezek hatékonysága fokozatosan csökken. Az új eszközzel nagyon sokat nyertünk – magyarázta a futóknak dr. Kováts Anikó, majd háláját fejezte ki a segítségükért.

Fotó: Horváth Bence

– Óriási élmény volt ez a pár hónap – hangsúlyzta dr. Szelényi Zoltán.

Elmondta, áprilisi indulásakor nem sejtette, hogy mivé alakul a kezdeményezése. Az idő előrehaladtával fokozatosan vált egy jótékony mozgalommá. Csatlakozott hozzá Kovács Tibor, Lipták János, Veszprémi Mária, Kovács Angelika, Szabó Péter, Ifj. Lipták János, Fabienne Hogenbirk, Lovas Zsombor, Pintér Zoltánné, Barecz Zsuzsanna, Zipperer Ildikó, Zipperer Viktor, Nagy Gergely, Holecz Zoltán, Számel Mihály is.

– Azt látom, hogy a sport és a jótékony cél közösséget kovácsol, jó hangulatot szül. Most hogy átadtuk az eszközt meg is kérdeztem, miért lehetne még futni. Volt egy két ötlet: az ultrahangtól, a gyermek intenzíves ágyon keresztül, a monitorokig – fogalmazott a Gyógyítsuk Meg Dél-Békést Mozgalom vezetője.

Fotó: Horváth Bence

Megköszönte azoknak a cégeknek, támogatóknak, akik ebben a néhány hónapban támogatták: így a Megújuló Közösségek Egyesületnek, Toolex Fémfeldolgozó Kft-nek, Fehér & Fehér Útépítő Kft-nek, az orosházi önkormányzatnak, a Doherty dolgozóinak, Bogdánffy Csabának, Kovács Gábornak, Lestyán Mártonnak, Lestyánné Máté Juliannának, Matuz Ádám Krisztiánnak, Füvesi Sándornak, Berke Adriánnak, Dégi Évának, Szelényi Katalinnak és további névtelen adakozóknak.

– Külön köszönetet mondunk a Kórházi Alapítványnak az eszköz beszerzéséért és a szervezésért, a települések rendőrségi dolgozóinak az útvonalak biztosításáért, Hegedűs Sándornak és Hegedűs Ildikónak a Medgyesegyházán biztosított frissítőkért, és mindazoknak, akik kerékpárral vagy személyautóval kísértek, valamint minden szervezőnek, aki tevékenyen részt vett abban, hogy az Orosházi Dr. László Elek Kórház Gyermekosztályának átadhassam ezt az eszközt – zárta dr. Szelényi Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.