- hirdetés -

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Békéscsabán, a Szent István téren a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást. Díjakat, elismeréseket adtak át, ezt követően pedig a vendégek is körbejárhatták a városok, települések által kiállított standokat, hogy megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő látnivalókat.

Az esemény célja az elmúlt évekhez képest nem változott: lehetőséget teremteni a közfoglalkoztatással érintett önkormányzatok számára, bemutatni a járási startmunka mintaprogramok keretein belül előállított termékeket és eredményeket, valamint megteremteni annak lehetőségét, hogy a jelenleg közfoglalkoztatásban munkát vállalók sikeresen átlépjenek az elsődleges munkaerőpiac által kínált álláslehetőségekbe.

Az ünnepélyes megnyitó előtti térzenét a Magyar Honvédség Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara biztosította, de az érdeklődők a Zsadányi Mazsorettegyüttes kiemelt aranyminősítésű és aranyokleveles csoportjait, valamint a Gyulai Grácia Mazsorettegyüttes produkcióját is láthatták. A vendégek köszöntését követően az ünnepi beszédek sorát dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal vezető kormánymegbízottja kezdte meg.

Hangsúlyozta, a mai napon emlékezni, tisztelegni és ünnepelni gyűltek össze.
– Emlékezzünk egy olyan emberre, aki meghatározó szerepet töltött be az értékteremtő munkában. Dr. Hoffmann Imre, tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára idén március 10-én hunyt el. Életútja, munkássága példamutató volt, az ő ideje alatt teljesedett ki a közfoglalkoztatás értékteremtő és értékmegőrző jellege. A mai rendezvényt az ő emlékének ajánljuk.

A kormány 10 évvel ezelőtt hozta létre a közfoglalkoztatási programot. Megváltozott a települési vezetők és az ott élők gondolkodása, a kreatív emberek felismerték, milyen lehetőségeink vannak. A tenni akarás és kreativitás eredményeként a magyar vidék életre ébredt és visszatért a gyökerekhez. A hajdan volt értékekre alapozva új értéktár született. Tisztelegni jöttünk azon települések előtt, ahol az emberek saját kezükbe vették a sorsukat és szorgalmas munkájuk nyomán új élet sarjadt. És ünnepelni is jöttünk, mégpedig az összetartozás érzését, a közösség építő erejét – emelte ki beszédében.

Bejelentette emellett, hogy október 15-én a kormányhivatalon belül megalakul majd a Közfoglalkoztatási Értéktár Bizottság, majd ezt követően a Járási Értéktár Bizottságok, melyek munkájába az önkormányzatokat, szakmai kamarákat és a megye elismert szakembereit is bevonják majd. Első közös feladatuk egy olyan kiadvány készítése lesz, mely megmutatja a megye közfoglalkoztatási értékeit, hogy azok megmaradjanak az utókor számára. Mert tudnunk kell azt, hogy honnan jöttünk és hova tartozunk.

Ezt követően Herczeg Tamás országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára nyitotta meg a rendezvényt. Ezt követően átadták a 2019-ben életre hívott Békés Megyei Értékteremtő Közfoglalkoztatásért Díjakat, ezen kívül a Békés Megyei Kormányhivatal közfoglalkoztatási osztályvezetője, Medovarszki Pál is elismerést kapott.

– Békés megye volt az első, aki évekkel ezelőtt kitalálta, hogy azokat az eredményeket, amit a közfoglalkoztatás produkált, megmutatja az állampolgároknak, helyieknek, más települések önkormányzatainak. Nekem még nem volt szerencsém ehhez a kiállításhoz korábban, most vagyok itt először, de kiállítói szempontból a legnagyobbak közé tartozik a Békés megyei közfoglalkoztatás – nyilatkozta Réthy Pál, helyettes államtitkár.

A települések standjai között az orosházi előtt is sokan álltak meg érdeklődve, megszemlélve a kiállított ételeket, tárgyakat. A rendezvényen részt vett a város polgármestere, Dávid Zoltán és alpolgármestere, Oravecz Nóra is. Elmondták, Orosháza hosszú évek óta ellátogat a kiállításra, a vendégeket többek közt az ilyenkor szokásos répatortával, pogácsával vagy éppen a méltán híres, Tercsi József által készített orosházi tányéros levessel várták.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.