- hirdetés -

Magyar bajnok, Magyar Kupa- és EHF-Kupa győztes kézilabdázó. Az Eötvös iskolában indult a pályafutása, onnan jutott el egészen a Pick Szegeddel elért sikerekig, míg jelenleg a Tatabánya játékosa. Balogh Zsolt eredményeit és teljesítményét augusztus 20-án „Orosháza Város Sportjáért” elismeréssel jutalmazta a város önkormányzata.

Balogh Zsolt Orosházán született, a kézilabdával még az általános iskolai évei alatt ismerkedett meg. A Táncsics Mihály Gimnázium diákja is volt, a 10. osztályt követően azonban a fővárosba vezetett az útja, a PLER csapatához. Viszonylag hosszabb időt, öt évet töltött a budapesti klub kötelékében, itt vált NB1-es játékosa és a magyar válogatottban is ebben az időszakban mutatkozhatott be. Első világversenye a 2010-es Európa-bajnokság volt.

– A fővárosi öt évet követően volt egy egyéves németországi kitérőm, Magdeburgban. Onnan Gyöngyösre tértem haza, ahol egy évet töltöttem, majd ezt követően igazolt le a Pick Szeged – sorolta.

Szegeden hét felejthetetlen szezont töltött (Fotó: Sólya Eliza/hetmeteres.com)

2018 tavaszán több ezüstérem után magyar bajnokságot nyert csapatával, utolsó szegedi évében pedig a Magyar Kupát is elhódították. Ezek a sikerek mind különleges helyet foglalnak el a szívében, személyes kedvence azonban egy nemzetközi trófea elérése volt: 2014-ben EHF-Kupát nyertek, a négyes döntő során két ismert, patinás csapatot, a német Füchse Berlint és a francia Montpelliert legyőzve.

– Az volt az első komolyabb sikerem és ami még különlegesebbé tette, az az ünneplés volt, ami Szeged belvárosában fogadott minket utána. Nagyon magával ragadó volt, hiszen abban az idényben azok voltak az utolsó mérkőzéseink, ezért méltóképpen meg tudtuk ünnepelni a sikert, nem vártak ránk más feladatok – tette hozzá.

Balogh Zsolt válogatott szinten tagja volt a 2021-es világbajnokságon ötödik helyet szerző csapatnak. Egy évvel előtte pedig Európa-bajnokságon bizonyíthattak, melyre szintén jó érzésekkel tekint vissza. A megfiatalított csapat nagyon szépen helytállt, többek között a mindig esélyes dánok ellen is, majd a középdöntőben is kellemes meglepetést szereztek a szlovén válogatott legyőzésével. És bár az olimpiai kvalifikációról lemaradtak, mégis elégedetten tekinthettek vissza az elért eredményre.

Az elmúlt két év különösen jól sikerült a válogatottal (Fotó: Pick Handball)

Egy korábbi interjúban így fogalmazott sikereivel kapcsolatban: A sportnak köszönhetően tanultam meg küzdeni, komolyan venni az életet és kemény szabályok szerint élni. A legfontosabb a kitartás, és hogy a cél mindig a szemem előtt lebegjen.

Zsolt eredményeit és teljesítményét augusztus 20-án szülővárosa is elismerte, „Orosháza Város Sportjáért” díjat vehetett át az evangélikus templomban tartott ünnepségen.

Augusztus 20-án Balogh Zsolt is a díjazottak között volt (Fotó: Horváth Bence)

– Nagyon örültem, amikor ezt megtudtam és megtiszteltetésnek fogtam fel, hogy ezzel elismerik azt a munkát, amit az elmúlt években a sportba fektettem. Büszke vagyok arra, hogy orosházi vagyok, ezt mindig is hangoztattam, hiszen nagyon sokat köszönhetek a városnak, amely elindította a karrierem – mondta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.