- hirdetés -

Orosháza és Szentes között több szakaszon is folynak az útfelújítási munkálatok. Megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatóságát a felújítások folyamatáról és jellegéről. Dávid Zoltán polgármester szerint a beruházással gyorsabbá, biztonságosabbá válhat a közlekedés a térségben.

A 4405-ös jelű összekötő út összesen 15,8 kilométeres szakasza újul meg, több, mint 12,4 milliárd forint értékben. A beruházó a Magyar Közút Nonprofit Zrt. május 18-án adott munkaterületet a kivitelező Duna Aszfalt Kft.-nek. A munkálatok várhatóan 2022 októberében fejeződnek be.

– Ez nem egyszerű felújítási munkákat foglal magába, ugyanis a komplex beruházással főúti minősítést kap majd a szakasz. A 45-ös főút és a 4405-ös jelű út csomópontjában új körforgalom létesül. Derekegyház és Nagymágocs településeken három helyszínen településkapuk létesülnek. Az úttartozékokat (jelzőtáblák, útszélességjelző oszlopok, szalagkorlátok) újakra cserélik, a burkolati jelek tartós festéssel fognak elkészülni.

A szakaszon kerékpárút létesül összesen közel 16 kilométer hosszon, a meglévő kerékpárutak felújításával, illetve új nyomvonalon való vezetéssel, 2,55, 4, illetve 5 méter szélességgel. A kivitelezés félpályás útlezárás mellett, jelzőlámpás forgalomirányítással történik. A 45-ös főút csomóponttól Derekegyházig folyamatban vannak a nagy tömegű földmunkák az útpálya szélesítés kapcsán, illetve zajlanak az ívkorrekciók miatti bontások is – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatóságától.

Több szakaszon zajlik a felújítás (Fotó: Horváth Bence)

A 4406-os jelű, Orosháza-Szentes összekötő út 13,4 kilométeres szakaszán is zajlanak felújítási, fejlesztési munkák mintegy 9,1 milliárd forint értékben, szintén a Duna Aszfalt Zrt. beruházásában. A munkaterületet szintén májusban adták át, ezen a szakaszon 2022. szeptemberében fejeződhetnek be a munkálatok. Szintén komplex beavatkozásról van szó: az első szakasz Orosháza belterületén indul. Ezen az úton is kétrétegű aszfalt megerősítés, lokális pályaszerkezet csere, új úttartozékok és burkolati jelek készülnek, a szakaszon található buszöblök is megújulnak, ahogy a kiemelt szegélyeket is újakra cserélik.

A szakaszon meglévő, párhuzamosan haladó kerékpárút teljes hosszában, 2,1 kilométeren megújul. A második szakasz Orosháza bel- és külterületét, a körforgalomtól a megyehatárig érinti. A többi szakaszhoz hasonlóan pályaszélesítés, valamint kétrétegű aszfalt megerősítés készült 4,2 kilométeres hosszúságban, a szükséges helyeken lokális pályaszerkezet cserékkel, a természetvédelmi terület elkerülése érdekében a meglévő pálya nyomvonalát is módosítják egy részen.

Az úttartozékokat itt is újakra cserélik és a burkolati jelek is tartós festéssel fognak elkészülni. A szakaszon található 5 buszöböl párt felújítják, az Aranypatkó Csárdánál 5 férőhelyes, a temetőnél 10, a másik oldalon 8 férőhelyes párhuzamos parkolóhelyeket alakítanak ki.
– A Kakasszéki-csatorna környezetében kétéltű és hüllő átereszek lesznek telepítve, illetve terelők az átereszek 50-50 méteres irányában. Egy meglévő gyalogátkelőhelyet is felújítanak, illetve a szakaszon párhuzamosan haladó kerékpárút teljes hosszban, közel 3 kilométeren lesz felújítva. A hiányzó szakaszon 1,3 kilométeren új kerékpárút épül – írta a Békés megyei igazgatóság.

Van szakasz, ami Orosháza bel- és külterületét is érinti (Fotó: Horváth Bence)

Megtudtuk, hogy a harmadik szakasz a Békés és Csongrád-Csanád megye határától Nagymágocsig tart. Itt is kétrétegű az aszfalt megerősítés és a szükséges helyeken lokális pályaszerkezet cserék zajlanak. Nagymágocs határában forgalomcsillapító sziget létesül. Új úttartozékok, tartós burkolati jelek készülnek, az egyik belterületi csomópont is átépül, megújulnak a szakaszon a buszöblök és a kiemelt szegélyeket is megújítják. A szakaszon új nyomvonalon kerékpárút létesül közel 7 kilométer hosszan, 2,55 méter szélességgel, 0,5-0,5 méter széles földpadkával.

A kivitelezés félpályás útlezárás mellett jelzőlámpás, illetve a mozgó munkahelyeken jelzőőrös forgalom irányításával történik. Orosháza belterületén az ivóvíz kiváltás megkezdődött. A jövő héten bel- és külterületen elkezdődnek az elektromos kiváltási munkák. Szeptember elején Orosháza belterületi szakaszán megkezdődnek az útpályaszerkezet bontási munkái. A harmadik szakaszon a megyehatártól Nagymágocs irányába folyamatban vannak a nagy tömegű földmunkák az útpálya szélesítés kapcsán.

Az átfogó fejlesztési munkák érintik a 4447-es jelű út Orosháza, Szentesi úti átkötő útjának több, mint 800 méteres szakaszát. A munkaterület várhatóan 2022. nyár elején adhatják majd át a hajdani kivitelező Duna Aszfalt Zrt.-nek. A közel 147 millió forint értékű beruházás során itt is kétrétegű aszfalt megerősítés és a szükséges helyeken lokális pályaszerkezet cserék valósulnak meg, megújulnak az úttartozékok és a burkolati jelek.

Gyorsabbá, biztonságosabbá válhat majd a közlekedés a térségben (Fotó: Horváth Bence)

A végszelvénynél elhelyezkedő körforgalmi csomópont az ott található szigetekkel út- és kerékpárút pályákkal, gyalogátkelőhelyekkel a körpályán és a négy csomóponti ágon is fel lesz újítva. A kivitelezés félpályás útlezárás mellett jelzőlámpás forgalomirányítással történik majd.

– Az orosháziak és a város gazdasága számára kiemelten fontos ez a beruházás, a kormány ezzel a fejlesztéssel lehetővé tette, hogy jelentősen javuljon a térség infrastruktúrája, gyorsabbá, biztonságosabbá váljon a közlekedés. Az útfelújítással megoldódik a vállalkozások számára Orosháza nyugat felőli megközelítése, ennek gazdaságélénkítő hatása pedig vitathatatlan – összegzett Orosháza polgármestere Dávid Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.