- hirdetés -

Hamarosan becsengetnek, néhány hét és újra itt a tanévkezdés. A koronavírus-járvány árnyékában azonban kérdés, melyik országban, hogyan vágnak neki a tanévnek az iskolák. Magyarországon az eddigi álláspont szerint jelenléti oktatás várható az intézményekben, az orosházi iskolákhoz sem érkezett még semmilyen rendkívüli információ.

– Egyre több ország dönt a szigorítások mellett, a helyzetükből adódóan igyekeznek a lehető legbiztonságosabbá tenni a szeptemberi tanévkezdést. Lettországban például csak oltási igazolvánnyal vagy negatív teszttel tanulhatnak a diákok szeptembertől. Ausztriában is szigorításokkal készülnek, a kötelező maszkviselés mellett az iskola első két hetében rendszeres PCR-tesztekkel szűrik majd a diákokat.

A kötelező maszkviselés Franciaországban is érvényben lesz az intézményekben. Olaszországban az egyetemi hallgatók és az oktatók is csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be az épületbe. Amerikában pedig államonként is változó, hogy milyen intézkedésekre számíthatnak az érintettek – sorolja az eduline.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyarországon egyelőre jelenléti oktatással tervez. A 12-18 évesek oltása várhatóan augusztus végén kezdődhet majd meg, a kisiskolások oltási programja még nem kezdődött el.

Megkérdeztünk orosházi iskolákat is a helyzetről. Megkeresésünkre a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző és Kollégium elmondta, hozzájuk sem érkezett még semmilyen rendkívüli értesítés. Hasonlóról számolt be az Eötvös József Katolikus Általános Iskola.

– Semmilyen információt nem kaptunk. A tavalyi évben ilyenkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából mellékeltem megküldték Kásler Mikós miniszter úr járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos tájékoztató levelét, valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tájékoztatóját is. Az idén még nem érkezett semmi tudnivaló.

Természetesen a hagyományos tanévkezdésre készülünk. Az iskola minden zegét-zugát fertőtlenítettük, tantermeket festettünk, a diákok tiszta rendezett környezetben kezdhetik meg a tanévet. Az eljárásrendi protokoll, az intézkedési tervünk marad a tavalyi évhez hasonlóan, abban változás nem történt. Ezt a kedves szülők az iskola honlapján is elérhetik, megtekinthetik – ismertette a részleteket Korcsok Marianna, az intézmény igazgatója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.