- hirdetés -

Felpöröghet a kórházi átszervezés, legalábbis ettől tart dr. Szelényi Zoltán parlamenti képviselőjelölt. A traumatológus főorvos szerint is szükség van egy alaposan átgondolt reformra, de ehhez biztosítani kell a feltételeket, amelyek szükségesek a betegek biztonságos ellátásához.

Június végén merült fel a hír, hogy jelentős átszervezés előtt áll az egészségügy. A kisebb kórházak főként orvosi ügyeleti feladatokra, szakrendelésekre, illetve krónikus betegek gondozására állnak át, a műtéteket a megyei centrumokban végeznék. Dr. Szelényi Zoltán az MSZP által támogatott parlamenti képviselőjelölt emiatt egy petíciót indított, amelyben az Orosházi Dr. László Elek Kórház néhány osztályának leépítése ellen gyűjt aláírásokat azóta is.

A képviselőjelölt elmondta, hogy az átszervezés a sebészet, a traumatológia, a fül-, orr- gégészet és az urológia osztályokat érintheti, ami gyakorlatilag az orosházi kórház ellehetetlenülését jelentené.

Az átszervezés tényét akkor Orbán Viktor miniszterelnök cáfolta. A Népszava a napokban az Országos Kórházi Főigazgató (OKFŐ) levelére hivatkozva megírta, hogy legkésőbb januárra új működési és szervezeti szabályzatuk lehet a kórházaknak, amelyek azt is tartalmazzák, hogy a gazdálkodásuk irányítását átveszik a megyei intézmények.

– Azt szoktam mondani, hogy a kórház sikere – függetlenül a fenntartótól – a város sikere, a kudarc pedig a város kudarca. Mindenkit érintő ügyről van szó, ezért fontos róla beszélni. Arról lehet hallani, hogy a városi intézmények gazdasági osztályai beolvadnak a centrum kórházakba, orvosszakmai átszervezésről nincs szó. Erős a félelem bennem, hogy a most tervezett lépés csak az előszele a leépítésnek – mondta dr. Szelényi Zoltán.

Fotó: Horváth Bence

A főorvos a Népszava infografikájára hivatkozva elmondta azt is, hogy Békés megye is érintett a most tervezett átszervezésben, és mivel a megyében található csabai és gyulai intézményt már korábban összevonták, így az orosházi Dr. László Elek Kórházról van szó.

– A békéscsabai, illetve gyulai intézmények összevonásának van racionalitása, hiszen közel van a két település egymáshoz és az úthálózat is lehetővé teszi a biztonságos ellátást. Az orosházi kórház 100 000 ember ellátását biztosítja, többek között emiatt és a település földrajzi elhelyezkedéséből adódóan az intézmény fenntartása indokolt – hangsúlyozta.

Hozzátette: előfordulhat olyan helyzet, hogy egy beteg beérkezik az orosházi sürgősségi osztályra, ahol a vizsgálat után megállapítják, hogy azonnali műtétre van szüksége, majd mentőbe kell tenni és átszállítani Békéscsabára vagy Gyulára, mert csak ott lesz ügyelet.

Csak alapos megfontolással, illetve a szükséges feltételek megteremtésével – melyek elengedhetetlenek a biztonságos betegellátáshoz – szabad bármilyen reformhoz hozzáfogni – zárta a képviselőjelölt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.