- hirdetés -

Elődeink keresztjeiről, a szeretetteljes pozitív gondolkodás hatásáról, az ölelés fontosságáról és a közösség erejéről beszélgettünk Mihály Rita család-és rendszerdinamikai moderátorral.

Úgy tartják, felmenőink keresztjeit mi cipeljük. Értelmezhető-e ez a kijelentés nemcsak egy emberre vagy családra, hanem az egész emberiségre vonatkozóan? A vírusra is tekinthetünk egy keresztként, amit most mi kaptunk meg?

– Kezdjük talán azzal, hogy mindenki része több nagyobb rendszernek. Az egyén beleilleszkedik a saját családja rendszerébe, a család beleilleszkedik a népcsoport rendszerébe, a népcsoport a nemzet rendszerébe, a nemzet a földrész rendszerébe, és eljutunk ezáltal az emberiség rendszeréhez. Így látható, hogy mindnyájan nagyon össze vagyunk hangolva, amit kollektív tudatnak hívunk. Az univerzumban semmi nem történik véletlenül, minden törvényszerűen zajlik. Úgy gondolom, hogy a vírus jelenleg az emberiség életében egy katalizátor szereplő, ugyanis az emberiség megbetegítette a Földet. Nem tiszteljük a Föld elemeit, az élővilágot, nem tiszteljük egymást. A Föld bolygószintű változását jelenleg a járvány kényszeríti ki. A koronavírus feladata, hogy felszínre hozzuk az igazi értékeket. Vissza kell fogadnunk azokat az értékeket magunkba, amiket a Föld adott nekünk, mert akkor könnyű lesz élni. A koronavírus felhívja az emberiség figyelmét a fejlődésre, a tanulási lehetőségre. Az emberiségnek vissza kell találnia a szeretethez, a szeretet rendjéhez. Ez a családállítás alaptörvénye is.

Forrás: pixabay.com

Mennyire segítheti megőrizni testi egészségünket a szeretetteljes, pozitív gondolkodás? 

– A pozitív gondolkodás egészségesen tart – tartja a mondás. Fontos tudni, hogy aki pozitívan gondolkodik, az egészségesebben és tovább él. Ehhez elengedhetetlen az önismeret, vagyis annak az ismerete, hogyan gondolkodunk saját magunkról. A pozitív gondolkodás csökkenti a depresszió kialakulását, javítja a pszichés és fizikai közérzetet. Bármennyire meglepő, a pozitív gondolkodás véd a meghűléstől és még a vírusoktól is. Aki pozitívan gondolkodik, fontos számára az egészségesebb életmód, élvezi az egészséges táplálkozást, az egészséges ételek fogyasztását. Figyel testi és lelki egészségére és általában lelkes sportoló. Javaslom, hogy amikor a negatív gondolatok bekúsznak az elménkbe, cseréljük le azokat pozitívakra. Ezen kívül higgyük el, hogy a mosoly és a nevetés egy kész pozitív terápia tud lenni, aminek csak egészséges hatásai vannak. Mindig bízzunk benne, hogy a dolgok jobbra fordulnak. Olvassunk vagy hallgassunk motivációs könyveket vagy idézeteket. Nézzünk értékes, pozitív filmeket. Sokat segít, ha pozitív megerősítéseket mondunk magunknak, és ezt beépítjük a mindennapi rutinunkba is.

Forrás: pixabay.com

Ezzel szemben azt tartják, a félelem épp ellentétes hatású, vagyis megbetegít. Hogyan tudjuk felvenni a harcot egy olyan láthatatlan ellenséggel, mint a vírus?

– A félelem szerintem a legnegatívabb emberi tulajdonság vagy szokás. A félelem szinte minden meglévő kapcsolatunkat, sikerünket, ötletünket, tervünket vagy bármi mást meg tud állítani, vagy el tud zárni. A fél-elem azt jelenti, hogy nem vagyunk egész-ségünkben. A koronavírus-járvány kitörésével egyszerre nagyon sok váratlan változás állt be az életünkbe. Egyik napról a másikra megváltoztak a lakhatás, a munkahely és a tanulás körülményei, nehézségekbe ütközött a kapcsolattartás, egyszóval beszűkültünk. Vannak azonban eszközök ennek a kezelésére. Ilyen lehet például, ha a járványhelyzettel kapcsolatos híreket és információkat megpróbáljuk csökkenteni, limitálni. Ugyanúgy tartsuk meg a napi rendszerességgel végzett tevékenységeinket, mint egyébként! A távoktatás vagy home office kapcsán ugyanilyen fontos, hogy tanuláskor üljünk oda az íróasztalhoz, vagy az otthoni munkánál figyeljünk a napi munkaóra betartására! Mozogjunk, amennyit tudunk! Fussunk a szabadban, vagy próbáljuk ki a lakásban végezhető mozgásformákat! Ilyen lehet a jóga, a torna vagy az erősítőgyakorlatok. Fontos, hogy örömteli tevékenységeket is végezzünk, mint például a rajzolás, a kézművesség, a kertészkedés, a főzés, a társasjáték… a lista gyakorlatilag végtelen. Használjunk feszültségoldó technikákat, érdemes kipróbálni a meditációt vagy a különböző légző gyakorlatokat. Nyújtsunk segítséget akár önkéntes munka, akár felajánlások révén. Sokat tanulhatunk és fejlődhetünk ebben az időszakban akár már azáltal is, hogy új szokásokat alakítunk ki, és a komfortzónánkon kívüli tevékenységeket végzünk.

Mihály Rita család-és rendszerdinamikai moderátor

A járványhelyzet a családokat is megtépázta. Nem mertünk találkozni a szeretteinkkel, vagy ha igen, nem mertük megölelni, megpuszilni őket, pedig tudjuk, hogy egy ölelés hatalmas energiával bír. Milyen hatással lehet ez a hiány a lelkünkre?

Az ölelés olyan, mint amikor elbújunk a szeretetben. Az ölelés során oldódik a stressz, az ölelés a legfontosabb lelki támaszt, és érzelmi biztonságot ad. Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc ölelés a szinten tartáshoz és tizenkét ölelés a gyarapodáshoz, ahogy a Facebook oldalamon is olvasható. Valószínűleg soha nem voltunk ennyire kiéhezve arra, hogy a szívünkhöz közel álló embereket végre újra a karunkban tartsuk, mint most, a vírus idején. Az érintés, a közelség hiánya még azokat is megviselte az elmúlt hónapokban, akik egyébként is magányosan élnek. A társas érintkezés olyan hormonokat, illetve ingerületátvivő anyagokat szabadít fel (pl. endorfin, szerotonin és oxitocin), amitől boldogabbnak, elégedettebbnek érezzük magunkat. A magány, az emberi kapcsolatok hiánya mind a mentális, mind a fizikai egészségünkre káros hatással van. A hosszan tartó elszigeteltség depresszióhoz, szív- és érrendszeri problémákhoz, illetve az immunrendszerünk alulműködéséhez vezethet. Ezért kiemelten fontos, hogy tartsuk fenn a kapcsolatot a szeretteinkkel, a barátainkkal, az évfolyamtársainkkal, a kollégáinkkal akkor is, ha személyes találkozásra nincs módunk. A közösségi média remek lehetőséget biztosít társas kapcsolataink ápolására. Higgyük el, hogy a kapcsolódás érzése már önmagában is jelentősen javít a közérzetünkön, hiszen tudatosítanunk kell, hogy valamennyien együtt vagyunk ebben a speciális élethelyzetben.

Fotó: pixabay.com

Úgy vélem, a vírushelyzet kialakulásával még inkább magunkat helyeztük előtérbe. A saját egészségünket féltettük, a saját érdekeinkre fókuszáltunk. Vajon lehet ezen még változtatni?

– Én hiszek benne, hogy ez a folyamat, amiben most élünk visszafordítható. És talán abban is hiszek, hogy sokkal könnyebben, mint hinnénk. Elég csak kinyitni a szemünket és kinyitni az elménket, hogy újra befogadjuk azt, amitől valamikor elszakadtunk. A dél-afrikai törzsek kultúrájában az Ubuntu szó fejezi ki a „Vagyok, mert mi vagyunk!”, azaz „Hogy lehetne egyikünk is boldog, ha a többiek szomorúak?” Amennyiben mindez jelen van most Afrikában, miért ne lehetne jelen Európában? Az Ubuntu az összetartozás-érzését jelenti, aminek eredeti jelentése: emberiesség; kapcsolat a világ összes élőlényével. Az Ubuntu filozófiája egyrészt azt fejezi ki, hogy Te mint egyedülálló emberi lény része vagy egy nagyobb egésznek, aminek a létezésedet köszönheted. Legyél hálás azoknak az embereknek, akik segítettek az utadon, és legyél hálás azoknak az ismeretlen élőlényeknek, melyek létezése hozzájárul ahhoz, hogy Te létezhess. Másrészt arra is emlékeztet ez a gondolat, hogy Te is hozzá tudsz tenni ahhoz, hogy a világ picit jobbá váljon. Ez pedig nemcsak lehetőség, hanem egyúttal felelősség is. Felelősség azokért, akikkel megosztod az otthonodat, a Földet, és felelősség azokért, akiknek átadod majd azt. Az Ubuntu annak az ajándéknak a része, melyet Afrika ad a világnak. Fogadd el ezt az ajándékot, és add tovább minél több embernek!

Keresse bizalommal Mihály Rita család-és rendszerdinamikai moderátort lelki gondjaival, elakadásaival! Forduljon hozzá a Hellinger-féle egyéni és csoportos családállítás igénye esetén!

Elérhetőség:
Cím: Tótkomlós, Fő út 4.
Telefonszám: 06306361544
További információ a Családállítás-Rózsakertje Facebook oldalon

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.