- hirdetés -

A nyár a meleg ideje, de a meteorológusok szerint az idei nyár mégis szokatlan. Nyaranta többször tapasztalhatunk +30 fokot elérő, vagy meghaladó hőmérsékletet, ám ilyen hosszú időszak egyre gyakrabban tapasztalható Magyarországon, illetve nálunk Orosházán.

Az utóbbi időben nagyon megterhel minket az időjárás. Még aki szereti is a nyári meleget, az is elpilledhet ekkora hőség hatására. Orosházán több, mint száz éves melegrekord dőlt meg július 14-én. +40,9 fokot mértek. 1905.08.05-én mérték eddig a legmelegebbet +40,2 fokot, ez a rekord lett a múlté.

A tartósan negyven fok körüli hőmérséklet megterhelő a számunkra, de vannak akiknek az átlagosnál is jobban kell ilyenkor magára vigyázni. Erre hívta fel a figyelmet dr. Patvaros Áron háziorvos.

Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása (Fotó: Horváth Bence)

– Vannak itt is az átlagosnál veszélyeztetettebb csoportok. Különösen vigyázni kell a hatvan év feletti korosztálynak, a kismamáknak és a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek. Számukra különösen lényeges, hogy ha megtehetik, tíz és tizenhat óra között ne tartózkodjanak a szabadban. Ha mégis menni kell, vegyenek fel kalapot, vagy valami könnyű fejfedőt. Kiemelten fontos ilyen időjárási körülmények között a szervezet folyadék utánpótlásának biztosítása. Ennek érdekében fogyasszunk naponta legalább három liter folyadékot, ásványvizet, vagy hasonlót. Célszerű ilyenkor az alkohol tartalmú italok kerülése, hisz ezek hozzájárulhatnak a szervezet dehidratálásához. Még egy lényeges dolog: naponta többször is ellenőrizzük a vérnyomásunkat, amelyre szintén hatással lehet a nagy meleg – tette még hozzá a doktor.

Jó lesz az orvos tanácsát szem előtt tartani. Az Országos Meteorológiai Intézetből, Mesterházy András meteorológustól kapott, Orosházára kiadott előrejelzés nem sok jót mond: – Orosházán, és úgy általában a délkeleti megyéinkben, várhatóan legalább szombatig kitart a hőség. Túlnyomóan napos idő várható, és a térségben kicsi az esély futó záporra, esetleg zivatarra. A maximum hőmérséklet kedden 37, szerdától péntekig 37, 38, szombaton 35 fok körül alakul, és éjszakánként is csak 20, 21 fok köré süllyed a hőmérséklet. Enyhülés csak a hét végén érkezhet.

Az elmúlt tíz évben, ezen a napon, idén várható a legmelegebb (adatok: OMSZ)

A nagy melegek idején (persze máskor is) rendkívül fontos az elegendő, jó minőségű ivóvíz. Mint Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. szóvivője elmondta, ebből ilyenkor értelem szerűen megnő a fogyasztás.

– A lakossági ivóvíz fogyasztás ilyen meleg időben, mintegy tizenöt százalékkal szokott megemelkedni. Szakembereink természetesen készülnek erre, és az egyébként is üzemelő ötven kút mellé elindítunk még néhányat azok közül, melyek normál esetben nem működnek. Elindítjuk. átforgatjuk a vizet, elvégezzük a víz minőségének ellenőrzését, aztán mehet. Ebből a szempontból szerencsés területén lakunk az országnak, mert nálunk nem fordulhat elő a túlfogyasztás miatti vízhiány. Víz tehát van és lesz, mindössze a szokásos dolgokra kell figyelnünk. Első sorban a saját folyadékbevitelünkre. Erre tökéletes az itteni csapvíz, hisz jóval olcsóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható társai és az ásványi anyag tartalma is megfelelő. Ügyeljünk, hogy az állataink előtt is mindig legyen innivaló. Mivel a víz komoly érték, ha locsolunk, azt a szükséges mértékben tegyük és frissítésre is használhatjuk a fürdés helyett a zuhanyzást – foglalta össze a szakember.

Az előrejelzés szerint szombatig kell elviselnünk a hőséget. Szombaton és vasárnap, záporok, zivatarok kíséretében megérkezik az enyhülés és a következő napokban sem várható az e hetihez hasonló nagy meleg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.