- hirdetés -

Gyönyörűek ezek az egyedi, interaktív gyermekkönyvek. Látszik rajtuk a rengeteg beléjük fektetett idő és az a sok-sok szeretet, amivel készülnek. Minden oldaluk azt a célt szolgálja, hogy szülő és gyermeke minőségi időt tölthessen együtt, miközben a kicsinek szélesedik az érdeklődési- és ismeretköre.

Minden könyv más és más, rengeteg a lehetőség, több mint kétszáz mintaoldal közül választhatnak a szülők és a gyerekek. A játékos feladatok között vannak egyszerűbbek és bonyolultabbak, fiúsak és lányosak, dínósak és macisak, a variációk száma tehát tényleg végtelen. Esetleg a képzelet szabhatna itt határt, de mivel Katalin nem egyedül, hanem a jövőbeni könyvtulajdonosokkal együtt szerkeszti meg a foglalkoztatókat, így valóban mind egyedi és megismételhetetlen.

– Ezek az interaktív könyvek fejlesztik a gyerekek képességeit, de csak akkor, ha megtanulják használni azokat – kezdte Banyóné Ollé Katalin. – A szülőknek le kell ülni melléjük, és meg kell mutatniuk, melyik feladatot hogyan is kell megoldani. Egy védőnő édesanya mesélte, hogy amikor egyéves kislánya megkapta a könyvet, nem tudta, mit kezdjen vele. Csak tépte, szaggatta, dobálta, később azonban, miután mindennap együtt nézegették, egy hónap múlva a gyermek már olyan finom mozdulatokkal rakosgatta az oldalak kivehető figuráit, hogy az anyuka alig hitt a szemének.

A robotos feladat nagy kedvence a kicsiknek

A könyvek oldalain találhatunk vonaton utazó ujjbábokat, Bogyó és Babóca puzzlet, öltöztetős Minnie egeret, négy évszakos fejlesztőjátékot vagy felgombolós virágszirmokat is. Nagy kedvence a fiúknak a robotos feladat, melynek köszönhetően gyakorolhatják, hogyan működik az összedugós csat, a karabiner, a patent vagy épp a cipőfűző. Kata az igényekhez igazítja a feladathoz tartozó képeket, mesefigurákat, hogy minden gyerkőc érezhesse, ez a könyv valóban neki szól.

– Nagyon időigényes és aprólékos munkáról van szó, hiszen nem használok előregyártott figurákat, a könyv minden egyes részletét én készítem. Az egész kiindulópontja, hogy a lányom négy éve külföldre költözött, és a hiányát varrogatással igyekeztem feledtetni. Valójában sosem tanultam varrni, de már lánykoromban vettem egy varrógépet, amin Anyukám megmutatta nekem az alapokat. És persze ott volt a Burda, abból rengeteg információt szereztem, magamnak és a lányomnak is sok ruhát varrtam annak idején. Aztán a munka és a család mellett már nem maradt erre időm, de amikor a lányom itt hagyta Orosházát és a családi házat, újra elővettem a varrógépet. Egy netes ötlet alapján készült el az első könyvem. El is tettem a prototípust emlékbe, arra gondoltam, jó lesz majd az unokáimnak. De összehasonlítva azt a jelenlegi munkáimmal…hú, nagyon csúnya, úgyhogy inkább varrok majd nekik újat – jegyezte meg mosolyogva.

Nincs szöveg, nincs nyelvi akadály

Katalin egy kezén meg tudná számolni, hány orosházi gyermeknek készített ez idáig textilkönyvet. Azonban az ország minden táján „olvassák” interaktív foglalkoztatóit, sőt, sok külföldön élő magyar család is rendelt már tőle. Mivel ezek a könyvek egy és hét év közötti gyerekeknek szólnak, így nincs bennük szöveg, vagyis nyelvi akadálya sincs az értelmezésüknek. És ahogyan a jó bornak sem kell cégér, így Katalin könyveinek sem. Jó hírük anélkül is terjed a világban.

– Nagyon fontos, hogy a szülő és a gyermek között bensőséges kapcsolat alakuljon ki. A feladatok megoldása közben van lehetőség a közös játékra, mókára, a minőségi közös időtöltésre. Én már tudom, milyen fontos ez. Ha visszatekintek a múltba, azt az egyet sajnálom csak, hogy nem töltöttem még több időt a lányommal. Olyan gyorsan felnőtt ő is, hogy szinte az ember észre sem vette közben – tette hozzá Katalin.

Banyóné Ollé Katalin a könyveken kívül csörgős babakockákat, hatalmas játszósátrakat, születési adatokat tartalmazó táblás állatfigurákat, babatakarókat és fényképalbumokat is készít textilből. Amíg nem születik meg saját unokája, mások gyermekeit igyekszik egyedi darabjaival boldoggá tenni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.