- hirdetés -

A Nemzeti Vágta versenysorozata a megindulása óta nagy, és töretlenül növekvő népszerűségnek örvend, lovasok és szurkolók közt egyaránt.

Hogy ki juthat el az októberi, a Hősök terén rendezendő döntőbe, idén is elővágták sora hivatott eldönteni. A múlt szombaton Érden rendezett egyik első előfutamra két orosházi lovas, két ifjú hölgy is érkezett. A Kishuszár Vágtán Orosházát képviselő Hajdu Fanni és a nagyok közt, Balatonalmádi színeiben versenyző, orosházi Mórocz Mercédesz.

Mindkét orosházi lovas megnyerte az érdi versenyt és ott lesz a budapesti döntőben, de nézzük sorban.

Hajdu Fanni egy nem is olyan rég, a Derby-n aratott győzelmével a háta mögött vállalkozott a megmérettetésre, Nárcisz nevű pónijával. Tizenegy lovas indult és szerette volna megszerezni a döntőben szereplés jogát. Őket három előfutamba sorsolták, melyből kettőn négy-négy lovas, a harmadikon három rajtolt. Fanni a harmadik futamban versenyzett és hét lóhosszal aratott fölényes győzelmet. Mint mondta, idén nehezítettek a szervezők:

Az érdi Kishuszár Vágta győztesei. Budapesten, a döntőben folytathatják (Fotó: Horváth Bence)

– Az eddigi rutintól eltérően a felvezetők nem lehetnek ott a rajtnál. Harminc méterrel a startvonal előtt el kell engedniük a lovak kantárját és csak a lovas irányíthatja oda a lovát a rajthoz. Ha valakinek ez nem sikerül, és elszalad vele a ló, azt kizárják. Nekünk szerencsére nem volt ilyen gondunk, bár egy kicsit izgultam, hogy Sziszi meg ne ijedjen a zászlótól. Jól rajtoltunk és viszonylag könnyedén jutottunk az este hatkor induló döntőbe – meséli a versenyző.

A döntőben négyen vettek részt. Fanni itt is jól rajtolt és még nagyobb különbséggel győzött, mint az előfutamban, de beszéljenek inkább a képek:

A Nemzeti Vágtán immár a nagylovas kategóriában indult az egykori Kishuszár Vágta győztes, orosházi Mórocz Mercédesz. A sors úgy hozta, hogy Merci ezúttal nem Orosháza színeiben állt rajthoz, hanem Mázli nyergében Balatonalmádit képviselte. A ló nevén kívül semmi szerepet nem hagyott a szerencsének az orosházi lány. Előfutamában és az érdi döntőben is érett, jó versenyzéssel, mindkét alkalommal tempót diktálva, végig vezetve nyerte meg az elővágtát. Győzelmével ő is biztosította helyét az októberi, budapesti döntőben. Íme az érdi döntő futam:

– A verseny után örömkönnyek potyogtak a szememből. Mázli számomra nem ,,csak egy ló ,,. Rettentően büszke vagyok rá és nagyon szeretem. A ló tulajdonosa (Németh János) pedig azt mondta mikor megkérdezték tőle, hogy Mercédesz milyen lovas, – Egy Trabanthoz képest ő Mercédesz – mondta el a verseny után Merci.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.