- hirdetés -

Hosszúkás, gömbölyű, pirosbélű, sárgabélű, csíkos héjú, zöld héjú, fekete, magos, mag nélküli – mindegy, csak finom dinnye legyen. A szerdai, Nagykamaráson tartott szakmai bemutatón sokrétű tájékoztatást kaptunk kedvenc nyári csemegénkről.

A Syngenta növényvédőszer forgalmazó és vetőmag nemesítő cég meghívását fogadta el Dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Országos Kertészeti és Beszállítói Osztály elnöke, Göcző Mátyás termelő, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke. Ők tájékoztatták a sajtó, magyar dinnyetermés, dinnye termesztés iránt érdeklődő képviselőit.

A meghívó cég zöldségvetőmag-üzletágvezetője, Antal Gyula bevezetőjében elmondta: a szokottnál hidegebb és fényszegény időszak nehezítette a palánták előállítását. Az alacsonyabb hőmérsékletű április és a május miatt sok esetben az ültetéseket is későbbre kellett ütemezni. Ennek következményeképpen a korai ültetések egybecsúsztak, így várható, hogy a betakarítás kezdete is összeér több fajtánál. Ugyanakkor megfelelő mennyiségű és minőségű termésre számítanak idén, a korai alagutas szabadföldi termesztésből az első termések ezekben a napokban már meg is jelentek a magyar piacon.

Elegendő és kiváló minőségű az idei magyar dinnyetermés (Fotó: Horváth Bence)

A szakember elmondta: 2021-ben 3500 hektár termőfelülettel kalkulálnak, ezen mintegy 150-160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye terem. A hazai görögdinnye 60 százalékát a hazai piacon értékesítik, a többit exportálják. Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik, az elmúlt években lecsökkent termőfelület kicsi a déli országokéhoz képest, ám a termesztés színvonala magas, valamint a minőség és a termésmennyiség is világszínvonalú.

Göcző Mátyás, a Dinnyetermesztők Szövetségének elmondta, hogy júliusban megfelelő mennyiségű és az utóbbi három év legkiválóbb minőségű görögdinnyéje érkezik a piacokra Dél-Békésből.

Mint az élet sok területén, itt is divat a retró (Fotó: Horváth Bence)

-Erős közepes az idei termés mennyisége. A dinnye fóliás termesztése hazánkban még gyerekcipőben jár. A szezon kezdetén ezzel még nem tudjuk kiszorítani az importot, de amint érik a szabadföldi, ez gyökeresen megváltozik. Szerencsére – a NAK, valamint a szövetség eredményes munkájának köszönhetően – a nagy áruházláncok is már a magyar áruk forgalmazását helyezik előtérbe. Mostanság nagy divat a retro. Így van ez a dinnyével is, az utóbbi években megjelent a fekete héjú piros bélű magvas görögdinnye, mely húsz-harminc évvel ezelőtt sláger volt. A vásárlók mostanában nem a nagytestű dinnyéket keresik, ez pedig megfelel ennek az elvárásnak is. Nagy kedvenc még a mag nélküli dinnye is, mely sok esetben magasabb cukorfokkal is rendelkezik és még nagyobb ízélményt nyújt a fogyasztóknak. Medgyesegyháza és környéke a magyar dinnyetermesztés meghatározó fellegvára. Az itteni termelők sok fajtát termesztenek. Az apró, mini dinnyétől kezdve a hosszúkás, nagytestű dinnyén keresztül az „áruházlánci” fajtákig minden megtalálható. Válogathatnak a vásárlók kedvükre. Az idei termés elegendő és kiváló minőségű és azt hiszem az ára sem lesz megfizethetetlen – zárja az összefoglalót Göcző Mátyás.

Dr. Mártonffy Béla is örömét fejezte ki az idei dinnyetermés mennyiségét, minőségét, a termesztők szakmai felkészültségét illetően. Kifejtette, hogy az értékesítésben kell még rendet tenni, hogy a termelőhöz jusson vissza a haszon azon része, amely a megélhetést és a további termelést biztosítani tudja.

A jól működő termelői szervezetek jó hatással lehetnek az egész üzletágra (Fotó: Horváth Bence)

-A TÉSZ-ek, a termelői szervezetek feladata, hogy a kereskedelem mellett olyan pénzügyi hátteret teremtsen, amelyben a gazdák biztonságban érzik magukat. A TÉSZ-ek működésének tökéletesítésékez a NAK minden támogatást megad – emelte ki az elnök.

A vendéglátó Syngenta látványos fajtabemutatóján (és kóstolóján) sok egyéb fajta közt megtekinthettük az új fejlesztést, az idén már nagy területen termesztett Mirto F1-et is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.